Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Minister vnútra si posvietil na policajné autá: Ostrá kritika, nemajú ich kde nabíjať!

(Zdroj: Polícia SR, Topky/Vlado Anjel, koláž: Topky)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra priebežne modernizuje vozový park polície. Rezort ešte pod vedením Romana Mikulca nakúpil stovky áut s plug-in hybridným pohonom, ktoré dokážu jazdiť na spaľovací motor aj elektrický pohon. To sa nepozdáva súčasnému ministrovi Matúšovi Šutajovi Eštokovi, podľa ktorého policajti autá nemajú kde nabíjať a nákup považuje za zbytočný a predražený.

Ministerstvo vnútra použilo peniaze z plánu obnovy na nákup viac ako 600 áut s plug-in hybridným pohonom. "Hliadka teraz nemá čas dve hodiny tráviť na nabíjacej stanici. Tým pádom nie sú nabíjané. Mnohé policajné stanice nemajú nabíjačku, ktorá by tam mala byť a tým pádom sa efektivita hybridného pohonu absolútne stráca. Je tam aj vyššia spotreba, za ktorú na konci dňa platia aj všetci daňoví poplatníci,“ vyjadril sa pre RTVS súčasný minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Autá, ktoré majú policajti k dispozícii, majú dojazd na elektromotor približne 80 kilometrov, čo znamená, že sa musia často nabíjať. Ak nabité nie sú, fungujú na bežný spaľovací motor, ktorý majú k dispozícii. "Máme autá, ktoré nevieme nabíjať, pretože tomu nie je prispôsobená ani infraštruktúra,“ kritizuje nákup Matúš Šutaj Eštok.

Exminister Roman Mikulec reaguje na kritiku

Nákup áut s elektrickým pohonom bol podľa bývalého ministra vnútra Romana Mikulca požiadavkou Európskej únie. "Inak by vozidlá neboli, keďže tam boli nejaké obmedzenia na emisie a k tomu sme samozrejme obstarali dostatočný počet nabíjacích bodov, ktoré sú distribuované po celom Slovensku. Bolo ich myslím, ak sa nemýlim 400,“ odpovedal na kritiku Mikulec.

archívne video

Roman Mikulec odovzdal príslušníkom 37 nových policajných vozidiel aj s novým dizajnom do užívania v Bratislave, Trnave a Nitre (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Mikulec ďalej uviedol, že keď bol vo funkcii ministra, tak začali školenia pre policajtov, aby autá nabíjali.

Viac o téme: Plug-in hybridRoman MikulecMatúš Šutaj Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu