Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

EXMatovičov šéf úradu mal spôsobiť škodu za tisícky: Unikol ZOZNAM dlžných vecí! Jakab sa bráni slovami o chaose

V popredí Július Jakab, v pozadí Igor Matovič Zobraziť galériu (5)
V popredí Július Jakab, v pozadí Igor Matovič (Zdroj: Topky/Ramon Leško, SITA/AP Photo/Yuki Iwamura, SITA/AP Photo/Mark Lennihan)

BRATISLAVA - Úrad vlády eviduje, že poslanec a podpredseda Matovičovho klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Július Jakab nevrátil zverené služobné telefóny, tablet a príslušenstvá k nim, ktoré nadobudol v čase, keď bol vedúcim Úradu vlády SR a nenahradil ani ich vyčíslenú hodnotu. V redakcii máme k dispozícii dokumenty, podľa ktorých škodu vyčíslili na takmer 5-tisíc eur. Jakab v reakcii uviedol, že na Úrade vlády majú chaos alebo úmyselne vytvárajú komplot a považuje to za očierňovanie. O vyčíslenie hodnoty minulý rok podľa jeho slov sám požiadal, no doteraz mu nič nebolo doručené.

Ako vyplýva zo žiadosti o určenie sumy náhrady škody, ktorú má redakcia k dispozícii, dňa 11. mája 2023 a 9. novembra 2023 bolo tajomníčke Škodovej komisie Úradu vlády SR doručené Oznámenie o škode spôsobenou Júliusom Jakabom, ktorý bol v čase vzniknutia školy vedúci Úradu vlády SR.

Július Jakab
Zobraziť galériu (5)
Július Jakab  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa žiadosti bol Jakabovi zverený služobný hmotný majetok, ktorého nadobudnutie potvrdil svojim podpisom a to:

- služobný mobilný telefón iPhone Apple 14 Pro

- služobný mobilný telefón iPhone Apple 12 Pro

- služobný iPad Apple Pro 11

- služobné pero Apple Pencil

- služobné púzdro na iPad Apple Pro 11

- služobnú klávesnicu iPad Apple Magic

- USB token do štátnej pokladnice

Podľa § 167 ods. 3 štvrtej vety zákona č. 55/2017 o štátnej službe, „Sumu náhrady škody, ktorú spôsobil štátny zamestnanec vo verejnej funkcii v služobnom úrade, ktorým je ministerstvo alebo ostatný ústredný orgán štátnej správy, určí minister alebo vedúci ostatného ústredného orgánu štátnej správy; sumu náhrady náhrady škody ktorú spôsobil vedúci ostatného ústredného orgánu štátnej správy, určí predseda vlády.“

Žiadosť o určenie sumy náhrady škody bola doručená predsedovi vlády Robertovi Ficovi. Podľa našich informácií bývalý vedúci Úradu vlády SR Jakab spôsobil škôdu tým, že zverené telefóny, tablety a príslušenstvá nevrátil a ani nenahradil finančne ich hodnotu. Ich celková hodnota bola vyčíslaná na 4 969,34 eur. 

EXMatovičov šéf úradu mal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky)

Na Úrade vlády majú chaos alebo úmyselne vytvárajú komplot, reaguje Jakab

O stanovisko k veci sme požiadali aj samotného poslanca Jakaba. Podľa jeho slov majú na Úrade vlády chaos alebo úmyselne vytvárajú komplot. "Ja sám som ako vedúci Úradu vlády v máji 2023 požiadal o stanovenie hodnoty mojich niekoľkoročných služobných zariadení, ktorú by som za ne po skončení vo funkcii mal zaplatiť. Následne ma niekoľkokrát počas vlády Ľudovíta Ódora informovali zamestnanci úradu vlády, že je táto požiadavka vybavená, podpísaná a bude mi zaslané vyrozumenie," uvádza vo vyhlásení pre redakciu Topky. 

Podľa jeho slov na materiály čaká už 9 mesiacov a z aktuálneho zjavne vyplýva, že Úrad vlády úmyselne materiály zadržiava. Dodáva, že na základe tohto započítavajú aj zariadenia, ktoré už riadne odovzdal. "Preto to považujem len za očierňovanie a manipuláciu zo strany Úradu vlády SR," uzatvára Jakab.

Július Jakab
Zobraziť galériu (5)
Július Jakab  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Július Jakab skončil vo funkcii vedúceho Úradu vlády SR v máji 2023 po vymenovaní úradníckej vlády. Úradnícka vláda pod vedením Ľudovíta Ódora bola prezidentkou Zuzanou Čaputovou vymenovaná 15. mája 2023 a znikla ako následok vládnej krízy vlády Eduarda Hegera. Funkčné pôsobenie vlády trvalo do 25. októbra 2023, kedy prezidentka vymenovala štvrtú vládu Roberta Fica, ktorá vzišla z predčasných parlamentných volieb 30. septembra 2023.

archívne video

Hnutie Slovensko reaguje na zvyšovanie platov vládnych predstaviteľov (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac o téme: ŠkodaJúlus Jakab
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu