Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Finančná správa odhalila nezákonný dovoz herbicídov v kamióne z Ukrajiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Košický kraj)

MICHALOVCE - Príslušníci finančnej správy z Colného úradu Michalovce odhalili na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom pokus o nezákonný dovoz nebezpečných chemických prípravkov na ochranu rastlín. Ako informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová, herbicíd simazín našli v kamióne smerujúcom z Ukrajiny. Vodič už pozná trest, súd ho vyhostil.

archívne video

Situácia na hraničnom priechode Vyšné Nemecké po týždni (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Hovorkyňa spresnila, že inšpekčné skenovacie zariadenie označilo podozrivé miesto, konkrétne odkladaciu skrinku pod návesom. "Fyzickou colnou kontrolou boli nájdené tri poškodené papierové vrecia obalené čiernym igelitom, ktoré vodič k colnému konaniu neprihlásil." Vo vreciach bolo 44,6 kilogramu neznámej bielej látky. Z nej sa odobrali vzorky na analýzu laserovou technikou Raman, ktorá potvrdila, že ide o herbicíd simazín. Analýzu vykonal aj inšpektor Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Bratislave s rovnakým výsledkom.

Dovoz a vývoz tohto herbicídu je nelegálny

Tento herbicíd je v EÚ neschválený a zakázaný, a jeho dovoz a vývoz sú nelegálne. Neautorizované prípravky na ochranu rastlín predstavujú hrozbu pre životné prostredie, plodiny a ľudské zdravie. Prípad bol kvalifikovaný ako prečin neoprávneného nakladania s odpadmi, pričom nakladaním sa rozumie aj dovoz odpadu. V superrýchlom konaní súd uložil vodičovi trest vyhostenia z územia SR na dobu 20 mesiacov a prepadnutie vecí. Hovorkyňa podotkla, že Colný úrad Michalovce zaznamenal nárast počtu pokusov o nezákonný dovoz prípravkov na ochranu rastlín na naše územie.

Viac o téme: KamiónMichalovceFinančná správaHerbicídy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu