Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ministerstvo spravodlivosti chce rozšíriť policajnú ochranu sudcov pri výkone funkcie mimo budovy súdov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR chce rozšíriť policajnú ochranu sudcov pri výkone ich funkcie mimo budovy súdov. Ochrana sa má vzťahovať na výkon procesných úkonov, ako sú napríklad ohliadka alebo vzhliadnutie účastníka konania, o ktorého statuse súd koná. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Nová právna úprava má zabezpečiť policajnú ochranu sudcu pri výkone jeho funkcie mimo budovy súdu, ak o to sudca požiada. Aktuálna právna úprava priznáva právo sudcu na svoju ochranu a jeho rodinných príslušníkov alebo obydlia v prípadoch, keď čelí pri výkone svojej funkcie napríklad vyhrážkam takej intenzity, že vzniká dôvodná obava o život a zdravie sudcu, prípadne jeho rodinných príslušníkov. 

archívne video

Na súd dorazili obhájcovia bývalého šéfa SIS Petra Gašparoviča (Zdroj: Topky/Maarty)

Návrh zákona sa vzťahuje na ochranu mimo budovy súdu z dôvodu, že v budove súdu zabezpečuje ochranu sudcov Zbor väzenskej a justičnej stráže. V prípade súhlasného stanoviska vlády, parlamentu a prezidentky má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia. 

Viac o téme: SudcaOchrana Súd Ministerstvo spravodlivosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu