Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Sudcovia Najvyššieho a Najvyššieho správneho súdu zvolili za nového člena Súdnej rady Mariána Fečíka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Sudcovia Najvyššieho súdu (NS) SR a Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR zvolili za nového člena Súdnej rady SR Mariána Fečíka. Nahradí Petru Príbelskú, ktorá sa vzdala svojej funkcie. Potvrdila to hovorkyňa kancelárie Súdnej rady SR Veronika Vasilková.

Právo voliť malo 79 sudcov, hlasovacie lístky si prevzalo 71 z nich. "Tomu zodpovedal aj počet odovzdaných hlasovacích lístkov, pričom platných ich bolo nakoniec 68. Marián Fečík vo voľbách medzi sudkyňami a sudcami oboch súdov získal podporu 48 hlasov, čo je o 28 hlasov viac ako druhý kandidát, Michal Novotný," priblížila Vasilková. Tretí uchádzač o členstvo v Súdnej rade SR Peter Melicher sa pred pondelkovou (5. 2.) voľbou vzdal kandidatúry.

Sudcovia Najvyššieho a Najvyššieho
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky.sk)

"Mojím vstupom do súdnej rady mám ambíciu chrániť nezávislosť súdnictva a sudcov, trochu upokojiť komunikáciu a priniesť konštruktívny diskurz," povedal sudca NSS SR Fečík. Do funkcie ho navrhlo Združenie sudcov Slovenska a Sudcovská rada NSS SR.

Súdna rada SR je ústavný orgán sudcovskej legitimity tvorený 18 členmi vrátane jej predsedu a podpredsedu. Jedného člena volia sudcovia Najvyššieho súdu SR a Najvyššieho správneho súdu SR. Osem členov z radov sudcov volia sudcovia ostatných súdov. Po troch členoch dodávajú Národná rada SR, prezident SR a vláda SR.

Viac o téme: SudcoviaNajvyšší súdNajvyšší správny súdMarián Fečík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu