Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VEĽKÉ hodnotenie vlády po 100 dňoch: TAKTO to vidia odborníci z opozície! Zazneli aj tvrdé slová

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda pred voľbami sľubovala pokoj a konštruktívne riešenia pre Slovensko, namiesto toho vidíme hádky, chaos a plné námestia protestujúcich ľudí. Pri hodnotení prvých 100 dní vlády to uviedol predseda KDH Milan Majerský. K hodnoteniu vlády sa vyjadrila aj strana SaS.

"Nastupujúca vláda nám sľubovala, že už nebude v parlamente, v tejto krajine a vo vláde chaos. (...) Sľubovali pokoj a konštruktívne riešenia a vidíme to, že sú tu hádky. (...) A neprešlo ani sto dní, a z týchto riešení, o ktorých vláda rozprávala celú kampaň, nie je nič," skonštatoval Majerský. Chaos v krajine je podľa neho výsledkom politikárčenia. Poukázal aj na "hanebnú" novelu Trestného zákona.

VIDEO

Tlačová konferencia strany KDH na tému: Slovensko po 100 dňoch novej vlády speje do záhuby (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Predstavitelia hnutia skritizovali aj kroky vlády v konkrétnych rezortoch. Jozef Hajko poukázal na schválený tohtoročný rozpočet, ktorý podľa neho bude viesť k zadlžovaniu Slovenska. Skritizoval aj, že vláda nepredstavila opatrenia, ktoré by prispievali k hospodárskemu rastu. František Majerský vytkol vláde, že nerieši zdravotníctvo. Podotkol, že jeho odpolitizovanie neprebieha, a tiež, že sa stále nevie, čo bude ďalej s projektmi z plánu obnovy.

VEĽKÉ hodnotenie vlády po
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dodal, že vláda nerieši ani problém nedostatkového personálu. Igor Janckulík okrem iného skritizoval, že rezort dopravy vyčlenil málo financií na opravu mostov, ktorú si vláda určila za prioritu. Ján Horecký naopak ocenil, že ministerstvo školstva nadviazalo na pripravovanú novelu školského zákona. Skritizoval však, že zanedbáva priority a rieši to, čo nemusí.

Skonštatovali to aj predstavitelia SaS

Vláda Roberta Fica (Smer-SD) počas svojich prvých 100 dní urobila viaceré prešľapy. Nepriniesla pokoj ani konsolidáciu verejných financií, navyše prispieva k demontáži demokracie a právneho štátu. Skonštatovali to predstavitelia SaS na štvrtkovej tlačovej konferencii k hodnoteniu vlády.

Tlačová konferencia strany SaS na tému: 100 dní prešľapov Ficovej vlády (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Líder SaS Richard Sulík označil za najväčšiu chybu vlády predloženú novelu Trestného zákona, ktorá podľa neho spôsobí hospodárske škody a ohrozí aj bezpečnosť krajiny. Poznamenal, že namiesto upokojovania spoločnosti dospela vláda k početným protestom v uliciach. Okrem toho poukázal na niektoré kauzy novej vlády, ako napríklad odmenu takmer osem miliónov eur pre právnika zastupujúceho rezort hospodárstva pri jednom úkone, dopravnú nehodu podpredsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka (SNS), zastrašovanie vedenia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví zo strany premiéra a podobne.

VEĽKÉ hodnotenie vlády po
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Mária Kolíková (SaS) v súvislosti s novelou Trestného zákona poukázala najmä na proces jej predloženia a pretláčania. Nedá sa to podľa nej vnímať inak ako snaha o pomoc konkrétnym ľuďom. Upozornila takisto, že odborníci v praxi nemajú šancu pripraviť sa na účinnosť rozsiahlych zmien zo dňa na deň. Kritizovala aj obmedzovanie diskusie v parlamente.

Mária Kolíková
Zobraziť galériu (8)
Mária Kolíková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Juraj Krúpa (SaS) poukázal na prácu ministerstva vnútra, kde vidí viaceré negatíva. Už v úvode sa podľa neho ukázala snaha o likvidáciu právneho štátu, pričom upozornil na prístup k niektorým vyšetrovateľom pracujúcim na exponovaných kauzách. Kritizoval aj snahu o odobratie kompetencií Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti či ambíciu zrušiť Národnú kriminálnu agentúru.

VEĽKÉ hodnotenie vlády po
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zdravotníctvo stojí na mieste

Čo sa týka zdravotníctva, Jana Bittó Cigániková (SaS) nevidí veľa krokov na hodnotenie. "Zdravotníctvo stojí na mieste, nepohlo sa pozitívnym smerom," poznamenala s tým, že vládny program v tejto oblasti bol síce dobre vypracovaný, rezortu však chýba politická sila a odvaha. Za nešťastné považuje aj výmeny riaditeľov štátnych nemocníc. Rovnako zvýšenie zdravotných odvodov bez hodnoty pre pacientov, čo podľa nej prispelo k zníženiu tlaku na prijímanie zmien a riešenie problémov.

Jana Bitto Cigániková
Zobraziť galériu (8)
Jana Bitto Cigániková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Marián Viskupič (SaS) kritizoval prístup vlády k verejným financiám. Negatívne vníma štátny rozpočet, poukázal na najvyšší deficit v rámci krajín Európskej únie aj na kritiku Európskej komisie, ktorá podľa neho vyvrátila deklarovanú konsolidáciu. Kritiku adresoval aj zrýchlenému prijatiu vládneho návrhu o pomoci pri splácaní hypoték. Namieta, že na pomoc nemajú nárok tí, ktorí si hypotéku prenesú do inej banky. Tým sa podľa Viskupiča obmedzil konkurenčný boj medzi bankami a prehral občan. Súbor chýb vidí Viskupič aj v konsolidačnom balíčku. Tvrdí, že poškodí konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky. Kritizuje aj ďalšie opatrenia, napríklad zvýšenie dane z dividend.

Marián Viskupič
Zobraziť galériu (8)
Marián Viskupič  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa Šimkovičovej bolo prvých 100 dní náročných

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) hodnotí prvých 100 dní vo funkcii ako náročných. Rezort poukázal na to, že sa urobili opatrenia pre efektívnejšie nakladanie s verejnými zdrojmi, prehodnotili sa dotačné projekty. Peniaze smerovali na rekonštrukciu strechy historickej budovy Reduty či pomoc Umeleckému súboru Lúčnica. Informovala riaditeľka komunikačného odboru rezortu Petra Bačinská.

"Dofinancovali sme tiež chýbajúce mzdové výdavky v Slovenskej filharmónii a na Pamiatkovom úrade SR, kde sme zachránili 40 pracovných miest. Chybou predchádzajúceho manažmentu úradu a nečinnosťou predchádzajúceho vedenia ministerstva totiž hrozili odborným pracovníkom výpovede," povedala Šimkovičová.

Ministerstvo kultúry (MK) SR doplnilo, že nad rámec pôvodne rozpočtovaných peňazí získali finančnú podporu aj Divadlo Nová scéna, Národné divadlo Košice, Národné osvetové centrum a Slovenské národné divadlo. "Intenzívne pracujeme na projektoch obnovy Spišského hradu, objektov ľudovej architektúry v Múzeu slovenskej dediny v Martine a ďalších kultúrnych pamiatok v správe Slovenského národného múzea," doplnila Šimkovičová.

Revidoval sa podľa ministerstva aj Národný projekt Slovensko a pripravila sa prvá etapa implementácie európskych fondov, ktoré sa použijú na komplexnú rekonštrukciu Galérie Ľudovíta Fullu v Ružomberku, prvej budovy Matice slovenskej v Martine, pamätníka Kalište, Múzea SNP v Banskej Bystrici, Domu Majstra Pavla v Levoči a ďalších významných kultúrnych pamiatok. Dofinancovala sa aj činnosť Matice slovenskej.

Ministerstvo pripomenulo aj ukončenie projektov kreatívnych centier

 "Pokračujeme aj v úspešnom a užitočnom projekte 'Ľudia a hrady' v spolupráci s rezortom práce, sociálnych vecí a rodiny, čo vnímame nielen ako prínos pre obnovu zrúcanín hradov, ale aj pre cestovný ruch a podporu nezamestnaných," uviedla ministerka.

Rezort kultúry tiež rieši prípravu celonárodných osláv sviatku sv. Cyrila a Metoda na Devíne, oslavy zvrchovanosti SR na viacerých miestach Slovenska a oslavy 80. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici.

V oblasti legislatívy vyzdvihol napríklad prípravu zákona o sponzorstve v kultúre a kreatívnom priemysle. Poznamenal, že v zmysle programového vyhlásenia vlády hľadá vedenie rezortu aj najlepšiu možnosť, ako vyriešiť situáciu v RTVS. "A to tak, aby táto inštitúcia spĺňala zákonom stanovené atribúty a stala sa rešpektovanou mediálnou autoritou," doplnila Šimkovičová. Pracuje sa tiež na vytvorení modelu štátnej kultúrnej politiky.

Viac o téme: PokojSľubySaSRichard SulíkKDHVládaMilan Majerský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu