Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pre odchod do dôchodku platia nové pravidlá: Penzistom na západe môžeme ticho závidieť! Tabuľka vám prezradí, ako na tom sú

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images, Topky/ Kristián Korem)

BRATISLAVA – Rok 2024 predstavuje zásadné zmeny v našom dôchodkovom systéme. Zastropovanie veku odchodu do dôchodku je nenávratne preč a tak sa budúci penzisti musia riadiť podľa nových pravidiel. Náš odchod do dôchodku bude po novom riadený automatom nadviazaným na strednú dĺžku života. Ako sú však na tom naši susedia, či pracujúci v iných členských krajinách EÚ? Naša tabuľka vám to prezradí.

archívne video

Minister práce Erik Tomáš k 13. dôchodkom (Zdroj: Facebook/ Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky)

Na Slovensku sa dôchodkový vek postupne predlžuje a je stanovený zákonom pre osoby narodené v roku 1966 a mladšie. U žien sa posudzuje počet vychovaných detí. Napríklad muži narodení v roku 1960 majú dôchodkový vek 63 rokov a potom sa každý rok zvyšuje o dva mesiace a muži narodení v roku 1966 majú dôchodkový vek 64 rokov. Ženy bez detí majú rovnaký dôchodkový vek ako muži. Ženy, ktoré vychovali dve deti, majú dôchodkový vek 63 rokov od roku narodenia 1961, uvádza portál Kariera.sk.

Pre odchod do dôchodku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Systémom, ktoré platia v iných členských krajinách EÚ sa však veľmi nevymykáme. Pozrite sa, kedy by ste sa penzie dočkali v prípade, ak by ste sa rozhodli pre život v Nemecku, Francúzku či horúcom Španielsku.

Viac o téme: Európska úniaDôchodkyDôchodcoviaPenzieVek odchodu do dôchodku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu