Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Túto vec robí takmer každý vodič: Ak si nedáte pozor, vyfasujete mastnú pokutu! Zacvakať môžete stovky eur

Slovenské diaľnice čakajú veľké zmeny Zobraziť galériu (2)
Slovenské diaľnice čakajú veľké zmeny (Zdroj: Getty Images, NDS a. s.)

BRATISLAVA – Aj, keď sú na Slovensku diaľničné známky na čelných sklách už minulosťou, šoféri, ktorí cestujú do zahraničia sa s nimi takmer určite stretávajú ešte dnes. Dajte si však pozor, lenivosť pri odstraňovaní neplatných nálepiek vám môže v peňaženke urobiť poriadny prievan. Ak policajt usúdi, že nálepka je na čelnom skle navyše, môžem vám vystaviť mastnú pokutu.

archívne video

Dobrá správa: Od februára 2020 sa začne predávať 365-dňová diaľničná známka

Aj, keď mať neplatné diaľničné nálepky na čelnom skle nezakazuje žiaden zákon, policajti pri cestnej kontrole môžu mať úplne opačný názor. Diaľničné známky nalepené v rohu čelného skla sú na Slovensku už dávno pasé, v zahraničí na nich stále narazíte. Je však potrebné neplatné nálepky z čelného skla bezodkladne odstrániť? Aj, keď to priamo nezakazuje žiaden zákon, ich ponechanie na čelnom skle vás môže stáť stovky eur.

Podľa zákonov, ktoré sú vo všetkých krajinách Európskej únie takmer identické, nálepky nemôžu obmedzovať výhľad na cestu z miesta vodiča. Podobná situácia platí aj v susednom Rakúsku. Svoje odporúčania predstavila aj rakúska správa diaľnic (ASFINAG). "ASFINAG odporúča mať na čelnom skle najviac dve nálepky. Neexistuje však žiadny predpis, koľko nálepiek je možné na čelné sklo nalepiť. Dôležité je len to, aby nebola obmedzená viditeľnosť," popisuje situáciu v Rakúsku právnička motoristického klubu ÖAMTC Ursula Zelenka.

Nové farby polície a nové policajné autá
Zobraziť galériu (2)
Nové farby polície a nové policajné autá  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Ako informuje portal TopSpeed, muži zákona môžu z vašej lenivosti urobiť poriadne drahý špás. Čím viac nálepiek si na čelnom skle nazbierate, tým skôr môže policajt usúdiť, že vám bránia vo výhľade. V takomto prípade vám môže policajt na mieste uložiť blokovú pokutu, rovnako tak aj povinnosť ich na mieste bezodkladne odstrániť.

Viac o téme: PolíciaPokutaCestyDiaľniceDiaľničné známky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu