Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dvadsaťtisíc dôchodcov príde o časť dôchodku: Penzistov bude poisťovňa informovať, zmena sa dotkne najmä týchto skupín!

(Zdroj: Getty Images, TASR/ Martin Baumann)

BRATISLAVA – Tisíce dôchodcov sa tešili predčasne. Valorizácia dôchodkov v januári sa ich týkať nebude. Respektíve aj keď peniaze dostanú, vzápätí im ich vezme exekúcia. Druhou skupinou sú tí dôchodcovia, ktorým sa už z penzie niečo strháva, aj u nich peniaze navyše budú smerovať na splatenie dlhov.

Výška exekučnej zrážky je aktuálne prepočítavaná Sociálnou poisťovňou. Tá už avizovala, že ak bude dôchodok dostatočne vysoký, aby dôchodcovia z neho mohli platiť dlhy, o peniaze navyše prídu. Rovnaký scenár bude platiť aj pri ďalšom zvyšovaní dôchodkov, upozornil portál finsider.sk.

Karneval v košickom múzeu (Zdroj: TASR/František Iván)

Dôchodky priznané do konca minulého roku sa zvyšovali o 3,6 percenta mesačnej sumy dôchodku, no tie ktoré štát bude priznávať počas tohto roka sa budú valorizovať až o 14,5 percenta. Hlavným dôvodom rozdielu vo výške navýšenia je mimoriadne zvýšenie penzií, ku ktorému došlo minulý rok v júli. Ak dôchodok prevýši sumu, z ktorej sa exekúcia môže strhávať, dôchodcovia o navýšenie prídu.

Penzistov bude Sociálna poisťovňa informovať

Penzistov, ktorých sa táto zmena dotkne však bude Sociálna poisťovňa informovať. „Sociálna poisťovňa zaslala všetkým dôchodcom, ktorí majú nariadené vykonávanie zrážok z dôchodkov, písomnú informáciu o vplyve valorizácie na sumu ich exekučnej zrážky, respektíve oznámenie o začatí vykonávania exekučných zrážok z dôchodku, ak po zvýšení dôchodku od 1. januára tohto roka bolo možné začať zrážky z dôchodku vykonávať,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Ku koncu minulého roku tak išlo o takmer 20 tisíc dôchodcov.

O výške exekúcie rozhoduje percento životného minima a pohľadávka

O výške exekučnej časti z dôchodku rozhoduje percento životného minima ale aj druh pohľadávky. Z dôchodku tak stiahnu iba takú sumu, aby dôchodcovi zostalo sto percent sumy životného minima. Zvyšná suma dôchodku sa zaokrúhli nadol, rozdelí na tri sumy, z ktorých tretina bude určená na všetky pohľadávky, druhá tretina na prednostné pohľadávky a tretia suma sa pripočíta k sume životného minima. Pod prednostnými pohľadávkami sa rozumie napríklad výživné, náhrada škody za ublíženie na zdraví, dane alebo pohľadávky úhrady za sociálne služby. Neprednostné pohľadávky sú napríklad splátky úverov.

Zmena sa týka týchto dvoch skúpín penzistov

Exekúcia sa začne pri tých dôchodcov, ktorým sa zatiaľ nič nestrhávalo, pretože ich dôchodok bol nižší ako chránená suma ale aj pri tých, ktorí už exekúciu mali. Z dôchodku sa odpočíta chránená suma 376,43 eura a zvyšok sa rozdelí na spomínané tretiny, z ktorých len jedna pôjde na exekúciu. Sociálna poisťovňa zároveň pripomína, že nemôžu meniť výšku zrážky z dôchodku. Rozhoduje o nej exekútor, a Sociálna poisťovňa vykonáva len legislatívnu povinnosť. Podobne to funguje aj v prípade poberania mzdy a zrážok zo strany zamestnávateľa.

Viac o téme: DôchodokExekútorExekúciaSociálna poisťovňaZrážky z dôchodku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu