Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prvé prekvapenie predvolebných prieskumov! Tento kandidát sa doťahuje na hlavných favoritov: Odkaz politológa

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško, Pixabay)

BRATISLAVA – Slovenský politik, sudca a právnik Štefan Harabin sa o priazeň voličov v prezidentských voľbách uchádza už po druhýkrát, pričom svoju pôvodnú kandidatúru vo voľbách 2019 pompézne oznámil už takmer rok vopred. Prieskumné agentúry mu však aj v týchto voľbách pripisujú úspechy. Necelé tri mesiace pred voľbami by mu hlas odovzdal každý desiaty volič, politológ Radoslav Štefančík však očakávania jeho voličov prudko schladil.

archívne video

Štefana Harabina zadržala NAKA! Obvinili ho zo schvaľovania trestného činu a extrémizmu (Zdroj: Topky/Maarty)

Najhorúcejšími kandidátmi na víťaza prezidentských volieb sú dnes dobre známe tváre. Bývalý premiér a súčasný predseda parlamentu a zároveň šéf strany Hlas-SD kráľoval prieskumom ešte skôr, ako svoju kandidatúru vôbec oficiálne oznámil a svoju pozíciu si zatiaľ aj naďalej drží.

Prvé prekvapenie predvolebných prieskumov!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann, Jaroslav Novák)

Stabilnou dvojkou, ktorá padla do oka najmä prozápadnému a liberálnejšiemu voličovi, sa stal bývalý šéf rezortu zahraničia a dlhoročný diplomat Ivan Korčok. Tí, ktorým ani jeden z týchto kandidátov nezahral na strunu, svoj hlas pravdepodobne hodia pronárodnému kandidátovi a dlhoročnému sudcovi Štefanovi Harabinovi.

Prvé prekvapenie predvolebných prieskumov!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Práve jemu posledné prieskumy udeľujú preferencie, ktoré oproti posledným dňom raketovo vzrástli. Podľa prieskumu agentúry AKO pre reláciu TV Joj Na Hrane sa Harabin ocitol na 3. mieste so ziskom osem percentuálnych bodov. Ešte väčší úspech v prvom kole prezidentských volieb mu predpovedá NMS Market Research Slovakia, podľa ktorých by mohol inkasovať až 11 percent všetkých hlasov.

Prvé prekvapenie predvolebných prieskumov!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Infografika Topky/ NMS Market Research Slovakia)

Do kampane veľa neinvestuje: Takto jeho rast zdôvodnil expert

Ako informuje portál Nový Čas, zatiaľ čo vo voľbách 2019 investoval do kampane po celom Slovensku nemalé zdroje a pri každej ceste sa na vodičov z bilbordu pozerala jeho tvár, v tomto volebnom období vkročil do predvolebnej kampane v čosi skromnejších pomeroch. 

Prvé prekvapenie predvolebných prieskumov!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky.sk/Ján Zemiar)

Politológ Radoslav Štefančík to však povedal jasne. „Myslím si, že pán Harabin oslovuje tú skupinu ľudí, ktorá mu momentálne vyjadruje sympatie. Vyzerá to tak, že tých osem percent je tá podpora, ktorá mu zostala z pôvodnej podpory. V jeho prípade by som teda prílišným optimistom nebol,“ uviedol. Dodáva, že percentuálne množstvo Harabinovych voličov by vo voľbách na dvojcifernom čísle neočakával.

Viac o téme: Štefan HarabinVoľbyPeter PellegriniIvan KorčokRadoslav ŠtefančíkPrezidentské voľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu