Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rokovanie k vládnej novele Trestného zákona pokračuje, Pellegrini chce zvolať poslanecké grémium

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR sa chce dohodnúť s poslancami na ďalšom priebehu aktuálnej 6. schôdze. Ešte počas stredy chce preto zvolať poslanecké grémium. Parlament už tretí týždeň rokuje o návrhu na skrátené legislatívne konanie k vládnej novele Trestného zákona, keďže sa väčšina opozície hlási do diskusie. V budúcom týždni má podľa harmonogramu začať ďalšia riadna schôdza. Pellegrini zdôraznil, že ak chce opozícia vylepšovať vládnu novelu Trestného zákona, musí umožniť, aby sa rokovanie o nej dostalo do druhého čítania, kde sa dajú zákony upravovať.

archívne video

Peter Pellegrini potvrdil svoju prezidentskú kandidatúru v Štátnej opere v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Pellegrini považuje obštrukciu opozície za logickú, no chce ju nabádať, aby umožnila urýchliť diskusiu. "Ak chceme, aby sme diskutovali o zmenách a kvalitatívnom vylepšení zákona, musíme prejsť prvým čítaním, aby sme to medzi prvým a druhým čítaním mohli reálne zmeniť," povedal novinárom v Bruseli.

Pellegrini chce čo najskôr diskusiu 

Šéf NR SR chce čo najskôr dokončiť diskusiu o skrátenom legislatívnom konaní. "Potom sa môžeme dohodnúť, ako by malo vyzerať prvé čítanie, aby sme zasa neboli svedkami mesačného rozprávania o ničom, hoc už teraz sa ľudia vyrozprávali dostatočne. A aby sme čo najskôr mohli pristúpiť k tomu najdôležitejšiemu druhému čítaniu, kde reálne môže aj opozícia, ale aj vláda a vládni poslanci predkladať návrhy na vylepšenie zákonov," dodal.

Pellegrini cez víkend vyhlásil, že pripúšťa určité zmeny v návrhu novely Trestného zákona. Chce sa pozrieť na navrhované skrátenie premlčacích lehôt či na úpravu hranice výšky škôd. Opozícia žiada novelu stiahnuť. Nesúhlasí s avizovaným zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry ani so zmenami v trestných sadzbách.

Viac o téme: OpozíciaNovelaPeter PellegriniTrestný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu