Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pellegrini adresoval opozícii rázne video: Tá zúri, ozvala sa aj prezidentka Zuzana Čaputová!

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Novela Trestného zákona vzbudzuje vášne. Len rozprava k skrátenému legislatívnemu konaniu trvala 13 dní a vystúpilo v nej dokopy 100 rečníkov v rámci 2067 vystúpení. Predseda parlamentu Peter Pellegrini poukázal na to, že išlo o najdlhšiu rozpravu v histórii slovenského parlamentu a možnosť hovoriť tak mali všetci poslanci, ktorí sa k tejto téme chceli vyjadriť. Potom, čo ho parlament odsúhlasil, má prísť na rad samotný zákon. Tu koalícia odklepla skrátenie diskusie v prvom čítaní. A oheň je znova na streche. Sťažnosti prichádzajú od opozície aj prezidentky. Peter Pellegrini ako predseda však upokojuje vášne a rozhodnutie koalície vysvetľuje.

Pellegrini vysvetlil, že poslanci Národnej rady SR dnes hlasovaním demokratickou väčšinou rozhodli, že prvé čítanie o tomto návrhu zákona Národná rada prerokuje v nasledujúcich 20 hodinách tak, aby mal každý právo, ak chce, vyjadriť sa k veci. Prízvukoval pritom, že v tomto štádiu aj tak nie je možné ešte zákon meniť, len sa o ňom rozprávať vo všeobecnosti. Nikto podľa neho nebude mať zakázané vystúpiť. Záleží už len na politických stranách, ako si so svojím prideleným časom naložia. „Cieľom je, aby sme budúci týždeň konečne mohli diskutovať o zákone tak, aby sa v ňom mohli robiť aj zmeny,“ dodal. Pripomenul, že to je predsa aj cieľom opozície. Prisľúbil tiež, že s pozmeňujúcimi návrhmi, ktoré zákon vylepšia, prídu aj oni. Reagovať vraj budú aj na pripomienky Generálneho prokurátora či Európskej komisie.

Peter Pellegrini k opozičnej obštrukcii NR SR (Zdroj: Facebook/ Peter Pellegrini)

Opozícia dnes potom, ako poslanci z vládnej koalície odsúhlasili skrátenie diskusie v prvom čítaní, uviedla, že vládna väčšina ich umlčala a diskusiu usekla “na hulváta“. Vo veci sa chcú obrátiť aj na Ústavný súd SR a hovoria o porušení práv poslancov.

Obmedzenie parlamentnej diskusie o novele zákonov v oblasti trestného práva kritizuje aj prezidentka. Zuzana Čaputová ho označila za neospravedlniteľné uprednostnenie vlastného záujmu pred ústavnými princípmi a verejným záujmom. "Absencia odbornej a obmedzenie parlamentnej diskusie ešte viac znásobuje riziká spojené s touto novelou, pretože neumožňuje dôsledne zvážiť všetky jej praktické a technické dôsledky. Na bezpečnosť občanov Slovenska, na práva osôb poškodených trestnou činnosťou, ústavnosť a v neposlednom rade na naše medzinárodné záväzky," zdôraznila prezidentka.

Viac o téme: OpozíciaPrezidentkaPeter PellegriniZuzana ČaputováSkrátené legislatívne konanieNovela Trestného zákona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu