Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MIMORIADNE V parlamente to opäť vrie: Poslanci budú o novele Trestného zákona rokovať v zrýchlenom režime

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR budú o novele Trestného zákona rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom vo štvrtkovom hlasovaní. O návrhu na skrátené konanie diskutovali od 8. januára. Do debaty sa hlásila najmä opozícia. Novela predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Kauzy, ktoré rieši, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr.

Poslanci hlasovali o skrátenom legislatívnom konaní v prípade novely Trestného zákona

Poslanci hlasovali o skrátenom legislatívnom konaní v prípade novely Trestného zákona (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Návrh novely takisto rozširuje možnosti individualizácie trestu s ambíciou zlepšiť podmienky pre ukladanie primeraných trestov súdmi v jednotlivých prípadoch, "najmä s prihliadnutím na okolnosti spáchaného trestného činu, osobu a pomery páchateľa, a to najmä zavedením dostatočného rozsahu dolnej a hornej hranice sadzieb trestu odňatia slobody a posilnením možnosti ukladania alternatívnych trestov".

Hlasovanie poslancov NR SR o tom, aby sa o novele Trestného zákona rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní.
Zobraziť galériu (8)
Hlasovanie poslancov NR SR o tom, aby sa o novele Trestného zákona rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní.  (Zdroj: Reprofoto/ NR SR)

Viac sa majú používať najmä peňažné tresty a tresty domáceho prostredia. Návrh tiež zmierňuje neprimerane prísne sankcie pri niektorých druhoch trestných činov s ohľadom na spoločenskú nebezpečnosť jednotlivých trestných činov, konkrétny chránený záujem a jeho význam.

Diskusia o novele Trestného zákona v prvom čítaní má trvať 20 hodín

Poslanci vládnej koalície presadili skrátenie diskusie k novele Trestného zákona v prvom čítaní. Procedurálny návrh podporilo 77 poslancov z radov koalície. Opozícia sa neprezentovala. Diskusia o novele v prvom čítaní tak bude trvať 20 hodín.

MIMORIADNE V parlamente to
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

a prednesenie i schválenie návrhu viacerí opoziční poslanci reagovali skandovaním slova "hanba". Namietali tento proces ako obmedzenie vyjadrovania sa poslancov. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) pripomenul, že už do diskusie k návrhu na zrýchlený režim sa zapojili poslanci vystúpeniami, ktorých bolo 100. Poukázal aj na to, že zákonodarcovia reagovali 2667 faktickými poznámkami. "Aby bolo zrejmé, aká rozsiahla bola," povedal na margo diskusie.

MIMORIADNE V parlamente to
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viacerí poslanci tiež namietali, že sa nehlasovalo o ich procedurálnych návrhoch podaných počas diskusie. Predseda parlamentu reagoval, že niektoré neboli vo forme procedurálnych návrhov a o niektorých nebolo možné hlasovať. Zuzana Mesterová (PS) preto požiadala o výklad k procedurálnym návrhom, kedy o nich treba dať hlasovať a kedy nie. Pellegrini deklaroval, že výklad zabezpečia.

MIMORIADNE V parlamente to
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

 Vladimíra Marcinková a Mária Kolíková (obe SaS) upozornili, že v pléne sú aj poslanci, ktorí aktuálne čelia obvineniam v trestných veciach, a preto sú v konflikte záujmov pri hlasovaní o novele Trestného zákona. Poznamenali, že v konflikte boli aj pri hlasovaní o skrátenom legislatívnom konaní a neupozornili na to vopred.

Opozícia kritizuje skrátenie diskusie k Trestnému zákonu, obráti sa na ÚS

Vládna koalícia umlčala opozíciu, potrebuje aspoň jeden deň účinnosti novely Trestného zákona, aby oslobodila "svojich ľudí". Vyhlásili to predstavitelia PS, KDH a SaS na tlačovej konferencii po tom, ako poslanci z vládnej koalície odsúhlasili skrátenie diskusie v prvom čítaní. Pre novelu sa plánuje opozícia obrátiť aj na Ústavný súd (ÚS) SR, hovorí o porušení práv poslancov.

Opozícia reaguje na schválenie skráteného legislatívneho konania k novele Trestného zákona

Opozícia reaguje na schválenie skráteného legislatívneho konania k novele Trestného zákona (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Umlčali opozíciu, usekli diskusiu 'na hulváta'. Podľa mňa aj vedia, že s tým ÚS nikdy nebude súhlasiť, že to bude problém, ale akoby im to už bolo všetko jedno," skonštatoval predseda PS Michal Šimečka na margo postupu koalície. Vidí za tým zámer čo najskôr prijať novelu, aby zmeny platili aspoň jeden deň a vláda mohla dať slobodu svojim nominantom čeliacim obvineniam a stíhaniam. Spôsob rokovania a procesy v parlamente sú podľa neho mimo rámca bežného právneho štátu a demokratických procesov. "Je to nesmierne nebezpečné," upozornil.

MIMORIADNE V parlamente to
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Predseda KDH Milan Majerský doplnil, že opoziční poslanci diskutovali niekoľko dní o návrhu na skrátené legislatívne konanie vecne, odborne a slušne. Rovnako kritizoval skrátenie diskusie k novele v prvom čítaní. Obdobne situáciu vníma aj líder SaS Richard Sulík. Novelizáciu označil za obrovskú amnestiu. "Stačí, že novela bude platiť jeden deň a už sa to nebude dať nikdy viac vrátiť," upozornil. Avizoval, že pre podozrenia z porušenia práv poslancov sa obrátia na ÚS.

Mária Kolíková
Zobraziť galériu (8)
Mária Kolíková  (Zdroj: Topky/Mária Kolíková)

Mária Kolíková (SaS) priblížila, že na ÚS sa plánujú obrátiť v súvislosti s porušením práva poslancov na účasť na správe veci. Zdôraznila, že poslanci zastupujú občanov a koalícia z nich urobila len pozorovateľov. "Som presvedčená, že právo poslancov zakotvené v ústave bolo hrubo porušené a ako poslanci máme právo obrátiť sa na ÚS," uviedla s tým, že bude žiadať aj zabezpečenie odkladu vykonateľnosti rozhodnutia parlamentu o skrátenom legislatívnom konaní. Ak by ÚS vyhovel, fakticky by to podľa jej slov znamenalo, že by sa ďalej nemalo pokračovať v diskusii ani v ďalších čítaniach.

Viac o téme: NR SRParlamentSkrátené legislatívne konanieNovela Trestného zákona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu