Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vláda vyčlenila milión eur na pomoc ľuďom po zemetrasení, uviedol Tomáš

Erik Tomáš Zobraziť galériu (2)
Erik Tomáš (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

KAMENICA NAD CIROCHOU - Vláda na svojom utorkovom výjazdovom rokovaní v Kamenici nad Cirochou rozhodla o poskytnutí humanitárnej pomoci po mimoriadnej udalosti vo výške jedného milióna eur pre ľudí zasiahnutých zemetrasením. Na tlačovej konferencii po rokovaní to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). Ako povedal, ide o druhé kolo pomoci.

"Obyvateľom obcí bude poskytnutý ďalší jeden milión eur na pomoc, a to spôsobom, ktorý už dobre poznajú. Chcem ich týmto zároveň vyzvať, aby si opäť podali žiadosti o túto humanitárnu pomoc, ktorá môže byť vyplatená maximálne vo výške 800 eur. Samozrejme, ide o tých občanov, ktorým nestačilo prvé kolo pomoci vo výške 800 eur, pretože niektorí samozrejme už dostali a potrebovali len nižšiu sumu," uviedol Tomáš.

archívne video

Majiteľka zbúraného domu v Baškovciach vyjadrila svoje pocity (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Ako povedal, vydal pokyny úradom práce v okresoch Humenné, Vranov nad Topľou a Stropkov, aby ľuďom pomohli s vypĺňaním žiadostí. Pracovníci jednotlivých úradov vycestujú aj do konkrétnych postihnutých obcí. 

"Z prvého kola humanitárnej pomoci bolo dohromady vyplatených 1,7 milióna eur, z toho 1,2 milióna eur išlo fyzickým osobám a približne 500.000 eur bolo vyplatených obciam. Konkrétne 35 obcí dostalo túto humanitárnu pomoc v maximálnej výške 15.000 eur, ale museli tie peniaze použiť opäť len a len pre svojich občanov. Čiže vlastne celá tá humanitárna pomoc v prvom kole smerovala len a len fyzickým osobám, teda občanom," doplnil Tomáš. Úrady práce podľa jeho slov naďalej poskytujú aj psychologickú pomoc občanom, ktorí ju potrebujú, keďže aj to je v kompetencii úradov práce.

Obce majú po zemetrasení problém s vodou

V obciach na východe Slovenska postihnutých minuloročným zemetrasením začína byť problém s vodou. Po výjazdovom rokovaní vlády v Kamenici nad Cirochou to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Robili sa skúšky kvality vody a prakticky v 95 percentách týchto skúšok sa ukázalo, že sa výrazne zhoršili parametre, pokiaľ ide o kvalitu pitnej vody. Navyše, oznamujú starostovia a primátori, že dochádza aj k strate vody v studniach, čiže máme ďalší praktický problém, kde budeme musieť mestám a obciam pomôcť," uviedol Fico.

Vláda vyčlenila milión eur
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ako povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS), ak to chcú riešiť komplexne, východné Slovensko potrebuje novú nádrž. "Preto som šokovaný, že opäť predošlé vedenie rozhodnutím jedného pera rozhodlo, že napríklad Vodohospodárska výstavba, teda ten, kto na Slovensku je zodpovedný za výstavbu priehrad, musel pozastaviť dva projekty, ktoré práve toto mali riešiť," skonštatoval.

Ak je situácia úplne havarijná, tak možnosť vidí iba v núdzovom spôsobe dodávania pitnej vody dotknutým lokalitám. Dlhodobým riešením podľa ministra je, že východné Slovensko potrebuje novú priehradu, ktorá by situáciu vedela stabilizovať.

Zemetrasením najviac poškodené domy dostanú pomoc aj z rezervy predsedu vlády

Najviac poškodené domy po minuloročnom zemetrasení na východnom Slovensku dostanú pomoc aj z rezervy predsedu vlády. Po výjazdovom rokovaní vlády v Kamenici nad Cirochou to potvrdil premiér Robert Fico (Smer-SD). "Môžem prisľúbiť, že časť týchto požiadaviek bude financovaná z rezervy predsedu vlády. O ďalších zdrojoch na pomoc obyvateľom zo zničených domov sa bude rozhodovať na najbližšom zasadnutí vlády v Košickom kraji," vyhlásil Fico.

Starosta Ďapaloviec v okrese Vranov nad Topľou Ján Cmár uviedol, že v okolí obce bolo do 7. januára ešte 32 dotrasov zemetrasenia a obyvateľom spôsobili ďalšie praskliny na domoch, ktoré si opravovali svojpomocne. Po vlaňajšom zemetrasení bolo poškodených v obci celkovo 90 domov.

Najviac poškodených desať domov musí byť úplne zbúraných, u ďalších ôsmich domoch je nutné zbúrať ich časť. "Som spokojný s prvými peniazmi, ktoré prišli z humanitárnej pomoci pre obce. Potešujúce je, že teraz boli schválené ďalšie peniaze," povedal Cmár. Aktuálne v obci vybavujú povolenia na búracie práce či konzultujú možnosti podpory.

Poslankyňa Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja a koordinátorka pomoci obciam postihnutých zemetrasením Lucia Sukeľová uviedla, že v utorok vláde predložili žiadosť o 850.000 eur na podporu rodín, ktoré museli zbúrať celý dom a postaviť nový, či tých, ktorí zbúrali časť domu a mali minimálne poistné plnenie. "Keďže niektoré domy mali škody vyššie ako 20.000 eur, snažíme sa komunikovať s vládou, aby prispela aj na tieto domy," podotkla.

Viac o téme: PomocZemetrasenie VládaErik Tomáš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu