Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dosť bolo drahých potravín: Štát hľadá balík riešení, potravinárom však zatiaľ dosť nepomohli

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Situácia so zdražovaním je na Slovensku napriek uvoľňovaniu inflácie stále kritická. Spomedzi všetkých krajín EÚ má rast cien potravín jeden z najväčších podielov na celkovom raste cien. Pomôcť by mohlo predĺženie odvodových prázdnin, vďaka ktorým nemusia potravinári a farmári platiť odvody za zamestnancov až do 750 eur mesačne.

Štát sa konečne postará o to, aby ceny potravín nestúpali, hovorí Richard Takáč (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Ako informuje portál RTVS, ceny potravín sú priamo závislé od cien energií. Rast ich cien sa tak priamo odrazí na pultoch a regáloch v našich obchodoch. Aj keď štát ponúkol balík riešení, potravinári zastávajú názor, že je toho málo.

„Všetky vstupy nám išli hore vplyvom energií. Samozrejme nás to zaťaží a lacnejšie to nebude,“ vysvetlil riaditeľ potravinárskej spoločnosti Milan Majtán.

Dosť bolo drahých potravín:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak keď sa Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) dostala ku kroku vložiť 3,5 milióna eur vo forme dodatočnej dotácie na pokrytie cien energií pre potravinárov, suma tvorí len zhruba desatinu nákladov, ktoré potravinári a poľnohospodári reálne potrebujú.

„Boli by sme radi, aby výška štátnej pomoci potravinárom bola adekvátna vzhľadom na skutočnosť, že toto odvetvie bolo dlhodobo podfinancované,“ uviedla Jana Venhartová, hovorkyňa Potravinárskej komory Slovenska (PKS).

Dosť bolo drahých potravín:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/DPA/Friso Gentsch)

Aktuálna pomoc nestačí, podniky už vyčerpali svoje dotácie

Hranica dvoch miliónov eur, ktoré eurokomisia stanovila členským štátom krátko po nástup energetickej krízy sa už mnohým podnikom minuli. Objavili sa aj problémy, s ktorými pri prerozdeľovaní pomocných balíčkov nepočítali.

„Ďalší problém sú tzv. prepojene podniky, kde ak má jeden vlastník viacero podnikov, tak sa pomoc napočítava v rámci všetkých podnikov dokopy. Tam podniky majú veľký problém čerpať prostriedky a limit majú automaticky nižší,“ priblížil riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

Podpredseda Smeru a zároveň minister pôdohospodárstva Richard Takáč však tvrdí, že štát má páky, ktorými by v tejto situácii vedeli pomôcť. „Poľnohospodárov a potravinárov definovať ako subjekty v kritickej infraštruktúre a dostať ich do štádia regulovaných subjektov. Samozrejme, všetko stojí nejaké prostriedky, ale hľadáme cestu,“ povedal šéf rezortu.

Richard Takáč
Zobraziť galériu (6)
Richard Takáč  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: PoľnohospodárstvoPotravinyPPAInfláciaRast cienŠtátna pomocPotravinári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu