Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Riadenie pandémie bude preverovať antivaxer a konšpirátor! Vláda menovala za splnomocnenca Petra Kotlára

Peter Kotlár Zobraziť galériu (6)
Peter Kotlár (Zdroj: Getty Images, Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Peter Kotlár sa stal splnomocnencom vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19. Kabinet vo štvrtok schválil jeho menovanie. Celá situácia má však jeden háčik. Kotlár je známym antivaxerom z konšpiračného portálu TV Slovan. Vznikajú tak pochybnosti, či sa preverovanie riadenia pandémie ocitne v správnych rukách.

archívne video

M. Uhlerová: Dohodli sme sa na postupnom vypínaní opatrení v súvislosti s kovidom, ktoré zaťažujú zamestnanecké prostredie (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Úlohou novovymenovaného splnomocnenca bude plniť koordinačné úlohy zamerané na posúdenie a analyzovanie zákonnosti, hospodárnosti, účelnosti a efektivity opatrení prijatých v súvislosti s pandémiou COVID-19 v rokoch 2020 - 2022," vysvetlil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), ktorý návrh na rokovanie predložil.

V predkladacej správe menovanie splnomocnenca zdôvodnil procesom manažovania pandémie, ktoré podľa Fica charakterizovalo zlyhávanie ochrany základných práv a slobôd. "Počas obdobia dvoch rokov pandémie sa tvorba protipandemických opatrení, ako aj kontrola ich zákonnosti vymkla štandardnej kontrole: prebiehala mimo riadnych legislatívnych procesov a mimo riadnej súdnej kontroly," uviedol v materiáli. Kotlárovou úlohou bude preto tiež zaistiť, aby sa "podobné zlyhania štátu" už neopakovali.

Robert Fico
Zobraziť galériu (6)
Robert Fico  (Zdroj: Topky/vlado Anjel)

 Kotlár nespĺňa odborné ani morálne požiadavky na vyšetrovanie pandémie, tvrdí KDH

Poslanec parlamentu Peter Kotlár (SNS) nespĺňa odborné ani morálne požiadavky na vyšetrovanie pandémie ochorenia COVID-19. Uviedlo to opozičné KDH v reakcii na jeho menovanie za splnomocnenca vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie. Kotlára označilo za konšpirátora. Kresťanskí demokrati poukázali na to, že v súčasnosti by sa niektoré veci pri manažmente pandémie robili inak, no v nepripravenej krajine v roku 2020 sa podľa nich spravilo pre pacientov maximum.

Zároveň súhlasia, aby sa Slovensko ku pandémii vrátilo, no má vyvodiť závery, ktoré ho pripravia na krízové situácie podobného druhu v budúcnosti. Od kabinetu Roberta Fica očakávajú aj prípadných kompetentných splnomocnencov. "Slovensko nepotrebuje na vyšetrovanie pandémie pána Kotlára, ktorý ide skúmať prítomnosť nanočastíc či mikročipov vo vakcínach. Slovensko potrebuje rozbor pandémie a poučenie sa z nej, aby bolo čo najdôkladnejšie pripravené na nové krízy a nové výzvy pri ochrane obyvateľstva," dodal poslanec Národnej rady (NR) SR František Majerský (KDH).

Riadenie pandémie bude preverovať
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dvořák kritizuje menovanie Kotlára za splnomocnenca pre prešetrenie pandémie

Poslanec parlamentu Oskar Dvořák (PS) nesúhlasí s menovaním poslanca Petra Kolára (SNS) za splnomocnenca vlády pre preverenie manažmentu počas pandémie ochorenia COVID-19. Považuje to za politickú trafiku pre SNS, ktorá poslúži len na to, aby Kotlár aj naďalej šíril dezinformácie. "Kotlár chce prešetrovať zloženie vakcín a so svojou 'sadou mladého chemika' chce konkurovať etablovaným inštitúciám, ako sú Štátny ústav pre kontrolu liečiv alebo Európska lieková agentúra, ktoré už vakcíny preverili a povedali, že sú v poriadku. Taktiež chce preveriť manažment pandémie, ktorého vyšetrovanie už však v súčasnosti prebieha v gescii Generálnej prokuratúry SR," skonštatoval Dvořák.

Riadenie pandémie bude preverovať
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Známy antivaxer a konšpirátor z TV Slovan

Kotlár sa spolu s jeho kolegyňou, súčasnou ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou dostali do parlamentu na kandidátke SNS aj vďaka relácii TV Slovan, v ktorej dlhodobo diskutujú a preberajú konšpiračné teórie, či potvrdené hoaxy.

Ako píše portál Tv Noviny, cez svoj portál spochybňovali napríklad to, čí šírenie covidu vykazovalo znaky pandémie. „Jediná agenda, s ktorou som ja šiel s prepáčením do tohto egocentrického bordelu, ktorý sa volá slovenská politika, bola agenda politických vrážd a covidového manažmentu. Mojou najväčšou snahou bude vytvorenie špeciálnej vyšetrovacej skupiny, ktorá vyšetrí covidový manažment,“ uviedol Kotlár v rozhovore pre TV Slovan.

Peter Kotlár
Zobraziť galériu (6)
Peter Kotlár  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac o téme: Peter KotlárTV SlovanAntivaxerKonšpirátor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu