Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Takto zlyháva štát! Sexuálne násilie v reedukačných centrách: Z TÝCHTO odhalení mrazí

V RC Čerenčany aj v RC Trstín sa dopúšťali sexuálneho násilia Zobraziť galériu (4)
V RC Čerenčany aj v RC Trstín sa dopúšťali sexuálneho násilia (Zdroj: Generálna prokuratúra SR, Getty Images)

BRATISLAVA - Špinou, plesňami, izbami bez vybavenia a žiadnym súkromím sa to nekončí. V reedukačných centrách (RC) najčastejšie dochádza k trestnej činnosti sexuálneho charakteru, vyplýva z výsledkov Generálnej prokuratúry SR (GP SR) o stave zákonnosti v reedukačných centrách. GP SR považuje za alarmujúci aj stav, ktorý umožňuje, aby sa dieťa v reedukačnom centre stalo obeťou sexuálneho násilia alebo iného protiprávneho konania, a to dokonca opakovane.

Vyhlásenie námestníka generálneho prokurátora SR Jozefa Sedláka a verejného ochrancu práv Róberta Dobrovodského k výsledkom kontrol v reedukačných zariadeniach

Informácie k výsledkom kontrol v reedukačných zariadeniach (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Zlyhanie štátu, ktorý garantuje deťom vyňatým z rodinného prostredia právo na osobitnú ochranu, možno podľa GP SR dokumentovať na prípade maloletej Simony G., ktorá bola umiestnená v RC Čerenčany a následne v RC Trstín, pričom v oboch zariadeniach sa stala obeťou trestného činu.

Počas umiestnenia v RC Čerenčany sa maloletá Simona priamo v priestoroch centra stala obeťou zločinu sexuálneho násilia, ktorého páchateľkou bola iná „chovankyňa“ zariadenia. "Maloletá Simona bola vo večerných hodinách násilím donútená k tomu, aby si vsunula do pošvy pravítko a následne aj k iným sexuálnym praktikám," informuje Generálna prokuratúra v dokumente s tým, že páchateľka bola za spáchaný zločin odsúdená a maloletá Simona bola po dosiahnutí veku 15 rokov premiestnená do RC Trstín. Tým sa však peklo pre Simonu neskončilo.

Ukážka vnútorných priestorov v Reedukačnom centre Trstín
Zobraziť galériu (4)
Ukážka vnútorných priestorov v Reedukačnom centre Trstín  (Zdroj: Generálna prokuratúra SR)

Priamo počas previerky generálnej prokuratúry 16. februára 2023 v RC Trstín bol počas rozhovorov s umiestnenými dievčatami získaný poznatok o nedobrovoľnom sexuálnom styku, ku ktorému mala byť dva dni predtým (14. februára 2023) maloletá Simona donútená iným dievčaťom umiestneným v RC Trstín. "Poznatok o podozrení zo spáchania trestného činu bol obratom vyťažený pre trestný úsek prokuratúry, pričom vo veci bolo začaté trestné stíhanie pre zločin sexuálneho zneužívania. Prebiehajúce trestné konanie nebolo doposiaľ ukončené," uvádza GP SR.

Izba detí v Reedukačnom centre Čerenčany
Zobraziť galériu (4)
Izba detí v Reedukačnom centre Čerenčany  (Zdroj: Generálna prokuratúra SR)

Deti sa nepodarilo uchrániť ani v RC Tornaľa

Prípad Simony G., ktorá sa počas pobytov v reedukačných centrách stala obeťou trestného činu, nie je ojedinelým. Uchrániť sa podľa GP SR nepodarilo ani deti umiestnené v RC Tornaľa, v ktorom sa maloletý Samuel P. opakovane dopustil na iných deťoch skutkov napĺňajúcich skutkovú podstatu zločinu sexuálneho násilia. "Zarážajúce je, že k násilnému protiprávnemu konaniu dochádzalo v období od decembra 2022 do marca 2023 a maloletý Samuel sa sexuálneho násilia dopustil až na troch deťoch umiestnených v RC Tornaľa," popisuje prípad GP SR.

Stav zariadení na osobnú hygienu v Reedukačnom centre Tornaľa pri prvej previerke GP SR
Zobraziť galériu (4)
Stav zariadení na osobnú hygienu v Reedukačnom centre Tornaľa pri prvej previerke GP SR  (Zdroj: Generálna prokuratúra SR)

Dôvodom umiestnenia maloletého Samuela v RC Tornaľa bolo pritom podozrenie zo šikanovania iných maloletých a aj pokusy o sexuálne násilie, ktorých sa mal dopustiť v centre pre deti a rodiny. "Samuel bol po zistení skutkov, ktorých sa dopúšťal v RC Tornaľa, vzatý do väzby a v súčasnosti je už právoplatne odsúdený za zločin sexuálneho násilia," konštatuje GP SR.

Sexuálne násilie v Reedukačnom centre Bystričany, v ktorom nemali ani psychologičku

V Reedukačnom centre Bystričany boli zaznamenané prípady detí, ktoré sa mali stať obeťou sexuálneho násilia v zariadení. Riaditeľka zariadenia mala na ne reagovať spôsobom, že "ak sa také niečo stane opäť, oznámi sa to", tvrdí Generálna prokuratúra. Zárážajúce je, že v zariadení sa nenachádza žiaden psychológ. 

V spojitosti s potrebou obsadenia pozície psychológa aj v tomto prípade paradoxne vyznieva vyjadrenie riaditeľky RC Bystričany, ktorým zdôvodňovala, prečo v zariadení nepracuje psychológ. Podľa doslovného vyjadrenia riaditeľky pri previerke generálnej prokuratúry „...psychologička tu kedysi bola, ale nemala tu čo robiť, tak pomáhala upratovať...," cituje jej slová GP. O relevancii tvrdenia, že psychológ nemá adekvátnu náplň práce v zariadení, do ktorého sú umiestňované deti s narušeným psychosociálnym vývinom a poruchami správania, je možno mať podľa prokuratúry dôvodné pochybnosti.

Špina, pleseň, izby bez vybavenia a nulové súkromie: FOTO z kontrol v reedukačných centrách ukázali hororovú realitu

 

Orgány činné v trestnom konaní v súčasnosti prešetrujú skutočnosti nasvedčujúce podozreniu zo spáchania trestných činov sexuálneho násilia. Prokuratúra zdôrazňuje, že v RC Bystričany bolo v čase previerky generálnej prokuratúry umiestnených 12 detí, pričom počet zamestnancov bol 22. 

"Aj v nadväznosti na vyššie opísané prípady sexuálneho násilia, ku ktorým došlo priamo v zariadeniach (v ktorých je väčší počet zamestnancov než umiestnených detí), zastáva generálna prokuratúra názor, že súčasný systém reedukácie a reedukačných centier nemožno hodnotiť ako fungujúci a reedukačné centrá vo všeobecnosti nepredstavujú pre umiestnené deti bezpečné prostredie," konštatuje Generálna prokuratúra SR v komplexnom dokumente, kde podrobne opísala všetky skutočnosti, ktoré odhalila pri previerkach reedukačných centier.

Viac o téme: Generálna prokuratúraSexuálne násilieReedukačné centrá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu