Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Notárska komora ide do roku 2024 aj s cieľom skvalitňovať existujúce predpisy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Notárska komora SR ide do roku 2024 aj s cieľom skvalitňovať existujúce predpisy, a to predovšetkým snahami o vstup do legislatívy a jej prispôsobenie potrebám súčasnej reality. Pre TASR to uviedol prezident komory Miroslav Gregor.

"Pri príprave novely Notárskeho poriadku budeme klásť dôraz na precizovanie dnes už prekonaných ustanovení," priblížil s tým, že cieľom je aj modernizovať úkony notára, predovšetkým v online sektore. Od novembra 2023 je u notárov možná registrácia prvozápisov spoločnosti s ručením obmedzeným. V roku 2025 majú pribudnúť aj prvozápisy ostatných právnych foriem a zápisy zmien. Komora bude podľa slov jej prezidenta klásť dôraz na to, aby notári dokázali čo najjednoduchšie a najrýchlejšie zvládnuť tieto úkony. 

"Ak si vezmeme príklad prvozápisov, najneskôr na druhý deň po návšteve notárskeho úradu vznikne nová spoločnosť s ručením obmedzeným," podotkol Gregor s tým, že notár môže vydať aj prvý výpis z obchodného registra tejto spoločnosti. Časový horizont však závisí od toho, či žiadateľ predložil všetky doklady tak, ako to vyžaduje zákon. "Ale aj tu treba podotknúť, že i tu vzniká výhoda - komunikácia notára a žiadateľa o opravách, ktorá je určite jednoduchšia ako so súdom," doplnil.

Viac o téme: Predpisy2024Notárska komoraNotári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu