Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

POZOR na frekventovanú kuchynskú pomôcku: Obsahuje nebezpečnú látku! Určite ju nepoužívajte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva SR varuje pred ďalším nebezpečným produktom, ktorý sa môže nachádzať vo vašich domácnostiach. V melamínovej naberačke zistili vysoký obsah formaldehydu. ÚVZ SR preto odporúča spotrebiteľom, aby tento výrobok nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali, prípadne ho vrátili späť do miesta predaja.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky dostal na základe vykonaných kontrol na trhu v Slovenskej republiky orgánmi verejného zdravotníctva oznámenie o nevyhovujúcom výrobku s názvom Naberačka, ITEM NO:21563, EAN kód 7521890215631, materiálové zloženie melamín, krajina pôvodu Čína, ktorý bol odobratý v obchodnej sieti.

POZOR na frekventovanú kuchynskú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

"Podľa skúšok vykonaných Národným referenčným laboratóriom pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva so sídlom v Poprade, testovaný výrobok nespĺňa požiadavky nariadenia Komisie č. 10/2011 o plastových materiáloch a predmetoch určených na kontakt s potravinami," informuje ÚVZ SR. 

POZOR na frekventovanú kuchynskú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Testované vzorky podľa ÚVZ SR obsahovali formaldehyd v rozpätí 174 – 216 mg/kg, čiže nespĺňali požiadavky v parametri obsah formaldehydu, ktorého špecifický migračný limit je 15 mg/kg. 

POZOR na frekventovanú kuchynskú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Úrady verejného zdravotníctva v SR prijímajú opatrenia na stiahnutie tohto výrobku z trhu v SR. Výrobok bude zároveň hlásený do systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá RASFF. "Keďže sa uvedený výrobok môže nachádzať na trhu v SR, odporúčame spotrebiteľom, aby tento výrobok nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali a prípadne ho vrátili späť do miesta predaja," uviedol ÚVZ SR.

Formaldehyd môže spôsobiť zdravotné problémy, vrátane rakoviny. Napriek nebezpečenstvu sa formaldehyd bežne používa v priemysle i poľnohospodárstve, najmä pri výrobe textílií, farieb, lepidiel a dezinfekčných prostriedkov.

Viac o téme: Úrad verejného zdravotníctva SRMelamínová naberačka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu