Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ďalší kandidát na prezidenta je známy! Je to europoslanec a člen strany Slovenský patriot

Miroslav Radačovský
Miroslav Radačovský (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Europoslanec a predseda mimoparlamentnej strany Slovenský patriot Miroslav Radačovský sa chce uchádzať o post prezidenta SR. O podpisy na kandidatúru plánuje požiadať desať poslancov SNS a päť poslancov z iných politických strán. Informoval o tom v tlačovej správe. Na kandidatúru podľa stanoviska vyzvalo Radačovského predsedníctvo strany.

Voľby prezidenta budú tento rok, ich termín ešte predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) neoznámil. Súčasná prezidentka Zuzana Čaputová nebude opäť kandidovať.

archívne video

Minister práce Tomáš: Bez ohľadu na prezidentské voľby sa môžu na nás seniori spoľahnúť. Sľúbili sme im to! (Zdroj: Topky.sk/Ján Zemiar)

Hlavu štátu volia občania SR v priamych voľbách na päť rokov. Ústava SR hovorí, že kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania, ktorí majú právo voliť do parlamentu, a to na základe petície. Podpísať ju musí najmenej 15-tisíc občanov. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb.

O post prezidenta sa uchádzajú diplomati Ivan Korčok a Ján Kubiš. Podpisy od občanov potrebné na kandidatúru zbiera aj zakladateľka Iniciatívy za vymazaných rodičov Beáta Janočková a Marta Čurajová, ktorá chce byť nezávislá apolitická národná kandidátka. O post prezidenta sa chce uchádzať aj líder mimoparlamentnej strany Aliancia Krisztián Forró. Spomína sa tiež kandidatúra exministra spravodlivosti a exšéfa Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. Pellegrini má svoje rozhodnutie o tom, či bude kandidovať, oznámiť v polovici januára.

Viac o téme: Prezidentské voľbyKandidát Miroslav RadačovskýPost prezidenta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu