Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Slováci, rúti sa na nás radikálna zmena počasia: PREDPOVEĎ, pri ktorej vás strasie! Toto čakajte v najbližších dňoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Posledné týždne na Slovensku vôbec nepripomínali zimu. Teploty na mnohých miestach presahovali desať stupňov Celzia a namiesto sneženia pršalo. To sa má však už v nasledujúcich dňoch zmeniť. Očakávajte radikálnu zmenu počasia, výrazné ochladenie aj snehové zrážky. Poriadne prituhne najmä v noci.

archívne video

Snehová kalamita v Bratislave (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

PONDELOK

Medzi rozsiahlou tlakovou nížou nad Stredomorím, Blakánom a čiernomorskou oblasťou a mohutnou tlakovou výšou nad severozápadnou Európou k nám od severovýchodu zosilnie prílev studeného, pôvodom arktického vzduchu. V noci oblačno až zamračené. Miestami sneženie alebo snehové prehánky, najmä na severe. Spočiatku na juhu ojedinele aj dážď s tvorbou poľadovice. Na severe ojedinele snehové jazyky. Najnižšia nočná teplota -1 až -8, v Žilinskom, Prešovskom kraji a na Dolnom Spiši -8 až -14 st. Prevažne severný vietor 4 až 11 m/s (15 až 40 km/h), na západe a východe ojedinele 12 až 16 m/s (45 až 65 km/h) a tam v nárazoch 18 až 28 m/s (80 až 100 km/h). V Banskobystrickom kraji väčšinou slabý vietor. Na horách nad pásmom lesa búrlivý vietor až víchrica. Cez deň premenlivá, spočiatku ešte veľká oblačnosť. Ojedinele snehové prehánky, najmä na severe a východe. Na severe ojedinele tvorba snehových jazykov. Veterno a na pocit veľmi chladno. Najvyššia denná teplota -5 až 2, na Záhorí, v Žilinskom, Prešovskom kraji a na Dolnom Spiši -12 až -5 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -6, v Tatrách okolo -9 st. Prevažne severný vietor 4 až 11, na západe a východe ojedinele 12 až 16, a tam v nárazoch 18 až 28 m/s (15 až 40, 45 až 60, nárazy 65 až 100 km/h). V Banskobystrickom kraji väčšinou slabý vietor. Na horách, v polohách nad cca 1500 m búrlivý vietor až silná víchrica. 

Slováci, rúti sa na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.sk)

UTOROK

V studenom vzduchu bude od severozápadu do strednej a východnej Európy zasahovať výbežok mohutnej a rozsiahlej tlakovej výše. Jasno alebo len malá oblačnosť, v noci spočiatku zväčšená oblačnosť. Veľmi chladno. Najnižšia nočná teplota -4 až -12, v severnej polovici, na Dolnom Spiši
a na Horehroní miestami -12 až -20 st. Najvyššia denná teplota -3 až 3, v Žilinskom a Prešovskom kraji, na Dolnom Spiši, Horehroní a miestami aj Záhorí -9 až -3 st. Prevažne severný vietor 4 až 11, na východe v noci v nárazoch 16 až 24 m/s (15 až 40, 50, 60 až 85 km/h). V Banskobystrickom a Nitrianskom kraji a popoludní na väčšine územia slabý vietor. Vo vysokých polohách spočiatku až víchrica. 

Slováci, rúti sa na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.sk)

STREDA

V studenom vzduchu k nám bude od severozápadu naďalej zasahovať výbežok tlakovej výše. Jasno alebo len malá oblačnosť. Veľmi chladno. Najnižšia nočná teplota -5 až -12, v severnej polovici, na Horehroní a Dolnom Spiši miestami -13 až -20 st. Najvyššia denná teplota -3 až 2 st. Prevažne slabý vietor. 

Slováci, rúti sa na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.sk)

ŠTVRTOK

V chladnom vzduchu bude zasahovať od severozápadu do našej oblasti slabnúci výbežok tlakovej výše. Súčasne po jeho okraji postúpi od severu nad Poľsko a Ukrajinu studený front, ktorý čiastočne ovplyvní počasie aj u nás. 

Slováci, rúti sa na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.sk)

PIATOK

Veľká, miestami prechodne zmenšená oblačnosť. Ojedinele, na severe miestami, sneženie, prechodne v nižších polohách aj dážď alebo dážď so snehom a možnosť poľadovice. Najnižšia nočná teplota -2 až -10, na severe prechodne -10 až -15 st. Najvyššia denná teplota -4 až 4 st. 

Slováci, rúti sa na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.sk)

Platia viaceré výstrahy

 Meteorológovia vydali výstrahy prvého stupňa, ktoré platia až do utorka. Ide o výstrahy pred silným vetrom, vetrom, na horách, snehovými jazykmi a závejmi aj nízkymi teplotami. 

Slováci, rúti sa na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Viac o téme: ZimaPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu