Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prokurátor podal obžalobu na dve osoby: Dôvodom sú úplatky! Jednou z nich má byť exminister Gábor Gál

Gábor Gál Zobraziť galériu (2)
Gábor Gál (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na dve osoby G. G. a L. K. v súvislosti s úplatkami poskytnutými a prijatými za prednostné a urýchlené schválenie nájomných zmlúv na pozemky v okrese Dunajská Streda Radou Slovenského pozemkového fondu (SPF). ÚŠP o tom informuje na sociálnej sieti. Jednou z osôb má byť exminister spravodlivosti Gábor Gál.

Prokurátor ÚŠP podal obžalobu 19. decembra 2023 na dve osoby pre zločin prijímania úplatku a zločin podplácania v súvislosti s úplatkami "poskytnutými a prijatými za prednostné a urýchlené schválenie nájomných zmlúv na pozemky v okrese Dunajská Streda Radou SPF a ich následné podpísanie štatutárnymi zástupcami SPF v prospech obchodných spoločností, ktoré mali tieto pozemky následne obhospodarovať".

archívne video

Reakcia ministra spravodlivosti Borisa Suska na vyhlásenie špeciálneho prokurátora (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Podľa ÚŠP šlo v jednom prípade o úplatok vo výške 120-tisíc eur. V druhom prípade išlo o vyžiadanie a prevzatie úplatku vo výške 50-tisíc eur a nepeňažného úplatku - možnosti využívania poľovného revíru. Gála obvinil z korupcie vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v máji 2022. Vtedy exminister uviedol, že uznesenie o vznesení obvinenia sa nezakladá na pravdivých informáciách.

Viac o téme: PozemkyúplatkyObvinenie Dunajská StredaNájomné zmluvyÚrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP)Rada Slovenského pozemkového fondu (SPF)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu