Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Od prvého januára sa zvýšia vyplácané úrazové renty o 3,2 percenta

Sociálna poisťovňa
Sociálna poisťovňa (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa (SP) vyplatí od 1. januára 2024 poberateľom úrazovej alebo pozostalostnej úrazovej renty tieto renty automaticky vyššie o 3,2 %. Úrazovú rentu v novej výške dostanú poberatelia v obvyklých januárových výplatných termínoch. Novopriznaná úrazová renta, o ktorej bude SP rozhodovať po 1. januári, sa bude valorizovať o 13,6 %.

O 3,2 % vzrastú od nového roka aj viaceré úrazové dávky, a to jednorazové odškodnenie, náhrada nákladov spojených s liečením a náhrada nákladov spojených s pohrebom, ktoré sú zo zákona obmedzené maximálnou sumou. Od 1. januára predstavuje maximálna výška jednorazového odškodnenia manžela alebo manželky sumu 75.166,2 eura. Maximálna výška úhrnu súm jednorazového odškodnenia nezaopatrených detí je rovnako vo výške 75.166,2 eura.

archívne video

Minister práce Erik Tomáš k 13. dôchodkom (Zdroj: Facebook/ Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky)

Maximálna výška náhrady nákladov spojených s liečením predstavuje od 1. januára sumu 37.583,70 eura. Náklady spojené s pohrebom sú v roku 2024 v maximálnej výške 3759,6 eura. Na rovnakú hodnotu vzrastie aj maximálna výška úhrnu náhrad výdavkov spojených s pohrebom pre všetky fyzické osoby a nezaopatrené deti.

Viac o téme: Sociálna poisťovňaúrazSumaValorizáciaZmenaúrazové renty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu