Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pellegrini si postavil pred seba neľahkú úlohu: Na toto predsavzatie nechce rezignovať

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Na boj za jednotnejší a súdržnejší národ nesmieme rezignovať, nech sa to pri pohľade na politickú scénu zdá akokoľvek náročné. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) v novoročnom príhovore na sociálnej sieti. Zdôraznil, že stavať celú svoju politickú existenciu na šírení zla a nenávisti je nielen úbohé, ale aj nebezpečné pre spoločnosť. Do nového roka zaželal občanom život v pokojnejšom a bezpečnejšom svete. Apeloval aj na vzájomný rešpekt a porozumenie.

"Moje osobné prianie i politický cieľ budú také, aby na politické spory a hádky nedoplácali ľudia kvalitou svojho života. Tú im musí zabezpečiť silný a fungujúci štát, bez ohľadu na to, čo podchvíľou odznieva v parlamentných reproduktoroch," uviedol Pellegrini. Poukázal aj na situáciu v parlamente a vyjadrenia niektorých politikov. "Nech si vedú nezmyselné debaty o témach, ktoré sú častokrát iba ich osobnou mániou, no so skutočnými problémami ľudí nemajú absolútne nič spoločné. Ale nech popritom všetkom máme na Slovensku stabilitu, pokoj a pocit bezpečia," dodal.

archívne video

Novela rokovacieho poriadku sa musí urobiť komplexnejšie: Parlamentná stráž už je pripravená, tvrdí Peter Pellegrini (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Preto vidí potrebu aj v stabilných a dôveryhodných inštitúciách, ktoré voči sebe nebojujú. "Ak štát bude schopný pomôcť všetkým, ktorí pomoc potrebujú, ak dokáže rázne zasiahnuť tam, kde všemocný trh zlyhal a ak bude pre ľudí službou, a nie príťažou, môžu ľudia pokojne mávnuť rukou nad neplodnými politickými debatami a venovať sa svojmu vlastnému životu," zdôraznil. Apeloval, aby politika nerozdeľovala, neprodukovala marazmus a chaos, na ktorý dopláca krajina a jej obyvatelia. "Politika má byť službou ľuďom, a nie potulným jarmokom, za ktorý sa ľudia musia hanbiť," podotkol.

Uplynulý rok 2023 v politike označil za búrlivý

Pripomenul výmeny vlád a predčasné voľby. Vzhľadom na situáciu sa podľa neho niet čo čudovať, že v spoločnosti rástla nedôvera, frustrácia a hnev na politickú reprezentáciu. "Voľby priniesli zmenu a po štyroch rokoch sa ukáže, či to bola zmena k lepšiemu. Som presvedčený, že bude, ak sa novej vláde podarí naplniť svoj program silného štátu," uviedol.

Deklaroval, že vláda bude pokračovať v stanovenom tempe, aby občania čím skôr zmenu pocítili vo vlastných životoch. Ľuďom zaželal, aby bol rok 2024 rokom obratu vo vzťahu štátu k občanovi, v životnej úrovni ľudí, v stabilite štátnych inštitúcií a ich vzájomných vzťahoch. Zdôraznil, že občania musia mať istotu, že sa na štát budú môcť spoľahnúť a že ich nenechá napospas vlastnému osudu.

Viac o téme: VládaNárodPeter PellegriniPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu