Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na domácej wi-fi treba mať silné heslo: Dôležité je aj umiestnenie routra

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na domácej wi-fi sieti si treba zmeniť predvolené prihlasovacie údaje na routri a nastaviť si silné a jedinečné heslo. Router by sa mal umiestniť tak, aby dostatočne pokrýval miestnosti a zároveň nevyžaroval príliš silný signál mimo domácnosti, napríklad k susedom alebo na ulicu. Vyplýva to z odporúčaní Národného bezpečnostného úradu (NBÚ).

"Vaše domáce wi-fi siete môžu predstavovať potenciálne riziko. Práve na nich máte pravdepodobne pripojených viacero zariadení od počítačov a telefónov až po bezpečnostné kamery a iné smart zariadenia. Všetky uchovávajú a prenášajú citlivé údaje, ku ktorým by sa útočník pri nedostatočne zabezpečenej sieti vedel ľahko dostať," upozornil úrad.

archívne video

Poslanci zo SASKY o vyšších cenách za telefonovanie a internet (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Wi-fi pripojenie routra odporúča NBÚ zabezpečiť minimálne protokolom WP2, najlepšie WPA3, a taktiež vytvoriť jedinečné a ťažko uhádnuteľné heslo. Ak je to možné, treba si na zariadení podľa úradu zapnúť firewall.

"Väčšina routrov s firewallom má predvolené firewallové profily. Zvoľte si ten, ktorý vám najviac vyhovuje, nepoužívajte však taký profil, ktorý by priveľmi benevolentne pristupoval k sieťovým spojeniam," radia odborníci. Na zvýšenie bezpečnosti by si používatelia mali tiež nastaviť automatické aktualizovanie routra, respektíve wi-fi prístupového bodu.

Viac o téme: Wi-fiHesloRouterNárodný bezpečnostný úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu