Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Topiaci sneh môže narobiť veľké problémy: Vo viacerých okresoch platia naďalej hydrologické výstrahy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vo viacerých okresoch, predovšetkým západného a stredného Slovenska, platia naďalej hydrologické výstrahy. Výstrahy prvého a druhého stupňa pred povodňami a povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy druhého stupňa platia pre okresy Skalica, Turčianske Teplice, Žilina - Rajčanka, Nové Zámky - sever, Zlaté Moravce, Topoľčany, Partizánske, Prievidza, Levice - západ, Žarnovica, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom, Zvolen, Detva, Veľký Krtíš, Krupina, Lučenec a Levice - východ.

Topiaci sneh môže narobiť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha platí aj v dvoch okresoch na východnom Slovensku

Výstrahy prvého stupňa platia pre okresy Senica, Myjava, Malacky, Bratislava, Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky - juh, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Žilina - sever, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Nitra, Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Brezno a Poltár. Na východnom Slovensku sú to okresy Michalovce a Trebišov bez Roňavy.

archívne video

Stále platí tretí stupeň povodňovej aktivity, situácia je už pokojná, tvrdí primátor Banskej Bystrice Ján Nosko (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Okrem toho treba na horách počítať naďalej so silnejším vetrom. Výstrahy druhého stupňa platia pre okresy Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno. Nad pásmom lesa sa podľa meteorológov môže vyskytnúť silný vietor, ktorý môže dosiahnuť v nárazoch 135 až 160 kilometrov za hodinu (km/h), v priemere 90 až 105 km/h, čo je silná až mohutná víchrica. Výstrahy prvého stupňa platia pre okresy Námestovo, Dolný Kubín, Žilina, Martin a Turčianske Teplice. Prechodne sa tam očakáva vietor v nárazoch s rýchlosťou 110 až 135 km/h, s priemernou rýchlosťou 70 až 85 km/h, čo predstavuje víchricu.

Na Slovensku je mimoriadne teplo, čo spôsobuje výrazné topenie snehu

Na Slovensku je mimoriadne teplo, čo naďalej spôsobuje výrazné topenie snehu. Na severe presiahla teplota ojedinele desať stupňov Celzia, na juhu je miestami 13 až 15 stupňov Celzia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

"Hodnoty sú na úrovni denných rekordov, ojedinele budú aj prekonané," konštatuje SHMÚ. Oproti nedeli (24. 12.) sa oteplilo väčšinou o päť až desať stupňov Celzia. Vysoká teplota spôsobuje výrazné roztápanie snehovej pokrývky a ďalší vzostup vodných hladín či zaplavovanie polí. Meteorológovia preto odporúčajú obyvateľom podrobnejšie sledovať hydrologickú situáciu v ich regióne.

Viac o téme: SnehZáplavyPovodnePočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu