Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

AKTUÁLNE Cestári ostali opäť prekvapení: Neprejazdné úseky a popadané stromy spôsobujú kolóny! Horské priechody uzavreli

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky)

BRATISLAVA - Pezinská Baba v Bratislave je aktuálne pre zlú zjazdnosť a popadané stromy uzavretá. Bratislavská polícia o tom informuje na webe. Upozorňuje tiež na spomalenú premávku na diaľniciach v Bratislavskom kraji.

Bratislava pod pokrývkou snehu: Biele ulice a zasypané autá (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Aktualizované 16:45 Husté sneženie spôsobuje na cestách Trnavského kraja komplikácie. Ako upozornila polícia, pribúdajú nehody aj dopravné obmedzenia spôsobené množstvom snehu na vozovke či konármi spadnutými na komunikáciách. "Policajti na operačnom stredisku nestíhajú dvíhať telefóny vodičom, ktorí na cestách končia mimo cesty, v dopravných značkách a s poškodenými autami mimo cesty. Asi 200 metrov pred Gabčíkovom bolo auto prevrátené v priekope, vodič v obci Pataš narazil v križovatke do stojaceho traktora, k škodovej udalosti došlo aj na Topoľčianskej ceste v Banke, kde skončilo auto v priekope na ceste cez horský priechod Havran," informovala polícia.

Ďalšie nehody sú evidované v Horných Salibách, kde vodič VW Passat poškodil dopravnú značku. V Trnave na obchvate mesta v smere od Senice pri OBI zapadol kamión. K nehode dvoch vozidiel došlo aj v Kútoch pred hraničným priechodom v smere na Českú republiku. Obmedzenia v premávke spôsobuje aj sneh a šmykľavá vozovka v Senici v smere Prietrž. "V lokalite Kameňolom, smer Buková, je spadnutý strom a v Bukovej, smer Plavecký Peter, pri priehrade sú popadané stromy na ceste," doplnila polícia.

Aktualizované 16:20 V lesoparku v Bratislave pre sneh popadali viaceré stromy a konáre. Mestská polícia preto občanov vyzýva na opatrnosť. Informovala o tom na sociálnej sieti. "Pod ťarchou mokrého snehu dnes v lesoparku padajú stromy a konáre. Platí zvýšené riziko úrazu, podobne ako pri silnom vetre. Dávajte si pozor a návštevu lesa radšej odložte," priblížili mestské lesy na sociálnej sieti.

Aktualizované 16:00 Na viacerých úsekoch ciest v Žilinskom kraji sa vodiči zdržia v kolónach. Informuje o tom Zelená vlna RTVS. Situácia sa komplikuje pri Kraľovanoch aj v Terchovej. Na ceste za Kraľovanmi smerom na Turany si vodiči postoja pol hodiny. Na konci úseku diaľnice D1 pri Turanoch smerom na Ružomberok sa podľa Zelenej vlny zdržia viac ako hodinu. Úseku sa odporúčajú vyhnúť.

Takmer hodinové kolóny sú aj na ceste z Terchovej do Zázrivej. Na viacerých úsekoch husto sneží. Ako potvrdila žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková, pre vozidlá nad desať metrov je uzatvorený horský priechod Šturec.

Krajská polícia v Bratislave aktuálne eviduje približne 20 udalostí v cestnej premávke. V súvislosti s poveternostnými podmienkami preto pripomína viaceré odporúčania.

Kritická situácia je aj na diaľniciach
Zobraziť galériu (4)
Kritická situácia je aj na diaľniciach  (Zdroj: Tip čitateľa)

Nevyhnutnosťou sú podľa nej zimné pneumatiky či odstránenie námrazy a snehu z auta. Radí tiež, aby sa vodiči vyhli prudkým trhavým pohybom, jazdili pomalšie a dodržiavali dostatočný odstup od iných áut. "Pri ovládaní auta je potrebné sa vyvarovať trhavého prudkého pohybu. To by mohlo viesť k šmyku a následnej dopravnej nehode. Pri jazde brzdite dlhšie a plynulo, rovnako to platí aj pri rozjazde," podotkli.

Kritická situácia je aj na diaľniciach
Zobraziť galériu (4)
Kritická situácia je aj na diaľniciach  (Zdroj: Tip čitateľa)

Viaceré horské priechody sú uzatvorené pre nákladnú dopravu

Horské priechody (HP) Donovaly a Šturec sú uzatvorené pre vozidlá nad desať metrov. Pre vozidlá nad 12 metrov je uzavretý HP Príslop a pre kamióny je uzavretý HP Kremnické Bane. Slovenská správa ciest (SSC) zároveň miestami upozorňuje na sneh či poľadovicu na cestách. Informuje o tom na webe. Poľadovica sa tvorí na cestách tretej triedy v okrese Nové Mesto nad Váhom. V lokalitách Nitra - Zobor, Čierne-Polesie, Skalité, Brodno, Pozdávoz, Vlčkovce, Horelica, Čadca, Svrčinovec, Čadečka a Zálužie je pre silné sneženie znížená dohľadnosť.

Kritická situácia je aj na diaľniciach
Zobraziť galériu (4)
Kritická situácia je aj na diaľniciach  (Zdroj: Tip čitateľa)

Cesty sú zjazdné

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý. Na úseku rýchlostnej cesty R1 medzi Trnavou a Nitrou, v úseku R3 Trstená - Tvrdošín a na obchvate obce Horná Štubňa je kašovitý sneh. Cesty sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Vo vyšších polohách, najmä na strednom a severnom Slovensku a lokálne na juhozápadnom území Slovenska je povrch vozoviek pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu.

Horské priechody majú povrch vozoviek prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu, okrem HP Dargov, Biela Hora, Kremnické Bane, Pusté Pole, Skýcov, Klenov, Šútovce a Havran, kde je povrch vozoviek prevažne mokrý.

Viac o téme: DopravaPočasiePezinská BabaBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu