Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Hnutie Slovensko chce podnietiť odvolávanie Pellegriniho, osloví zvyšok opozície

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ by chceli iniciovať odvolávanie Petra Pellegriniho (Hlas-SD) z postu predsedu parlamentu. Vyčítajú mu ukončenie rozpravy k návrhu štátneho rozpočtu, hoci do nej ešte boli prihlásení poslanci. Pellegrini podľa nich porušil rokovací poriadok NR SR. Chcú osloviť na podporu zvyšok opozície.

Poslanec Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ) pripomenul, že pokiaľ sa ukončí rozprava skôr, ako v nej stihnú vystúpiť prihlásení rečníci, majú títo poslanci právo odovzdať svoj písomný prejav predsedajúcemu. Rokovací poriadok NR SR hovorí, že ak mali pozmeňujúci návrh, ten sa má rozdať poslancom a spoločný spravodajca ho prečíta vo svojom vystúpení pred hlasovaním a dá o ňom hlasovať. To sa podľa Grendela nestalo a Pellegrini porušil rokovací poriadok.

archívne video

Gábor Grendel pripomína poslancom SaS, že ich prirodzenými partnermi sú OĽaNO a Sme rodina, nie Hlas (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Sme presvedčení o tom, že by sa opozícia mala pokúsiť vysloviť mu nedôveru v parlamente," uviedol na tlačovej konferencii Grendel, preto poslanci z klubu pripravili návrh na odvolanie šéfa NR SR. Hnutie Slovensko osloví ostatné opozičné strany, ktoré tiež kritizovali jeho postup, aby dodali podpisy na iniciovanie odvolávania. Grendel pripomenul, že na zvolanie schôdze o odvolávaní treba 30 poslancov.

Návrh na ukončenie rozpravy k návrhu rozpočtu podal Pellegrini pre obštrukciu opozície, najmä hnutia Slovensko. Priblížil, že aj podľa nálezu Ústavného súdu SR je takýto postup možný v záujme zachovania funkčnosti parlamentu. Diskusia k štátnemu rozpočtu sa začala v stredu (20. 12.) ráno. Pokračovala aj v noci, keď v rozprave dominovalo čítanie rozsiahlych pozmeňujúcich návrhov z dielne poslancov z hnutia Slovensko. Poslanci schválili rozpočet vo štvrtok (21. 12.).

Hnutie Slovensko chce podnietiť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Zvyšok opozície na piatkovej tlačovej konferencii opakovane kritizoval ukončenie rozpravy k návrhu štátneho rozpočtu predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim (Hlas-SD). "V prípade, že takýmto hrubým spôsobom predseda parlamentu utne diskusiu, spravodajca je povinný prečítať všetky dovtedy neprečítané pozmeňovacie návrhy. To sa však nestalo, a preto sa obrátime na Ústavný súd SR," povedal predseda opozičnej SaS Richard Sulík s tým, že ak Ústavný súd rozhodne, že Pellegrini porušil rokovací poriadok, bude to dôvod na jeho odvolávanie.

Michal Šimečka
Zobraziť galériu (3)
Michal Šimečka  (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

S týmto postupom súhlasí aj predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Opoziční poslanci informovali aj o protestoch proti zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry počas druhého januárového týždňa. "Ľudia, ktorí prišli do ulíc v rôznych mestách a vyjadrili svoj názor spolu s ľuďmi verejného života, dali za pravdu, že tento zápas má zmysel," povedal predseda KDH Milan Majerský.

Viac o téme: OdvolanieNRSRPeter PellegriniIniciovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu