Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hnutie Slovensko vyzýva prezidentku, aby nepodpísala novelu kompetenčného zákona

Hnutie Slovensko Zobraziť galériu (2)
Hnutie Slovensko (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičné hnutie Slovensko žiada listom prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala novelu kompetenčného zákona. Parlament ju schválil v skrátenom legislatívnom konaní, a to napriek tomu, že podľa hnutia na to nebol dôvod. Informoval o tom hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

archívne video

Pre hnutie Slovensko je prioritou oddialiť rokovanie o zrušení ÚŠP (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Novela veľkého kompetenčného zákona bola podľa nášho názoru schválená v rozpore s pravidlami pre skrátené legislatívne konanie tak, ako sú ustanovené v zákone Národnej rady SR," uviedol poslanec hnutia Marek Krajčí.

Marek Krajčí
Zobraziť galériu (2)
Marek Krajčí  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Schválená novela podľa neho obsahuje aj viacero zmien, ktoré vzbudzujú pochybnosti o jej ústavnosti a zákonnosti. "V priebehu skráteného legislatívneho procesu bol zo strany Európskej komisie namietaný aj nesúlad s právom Európskej únie," poznamenal Krajčí.

Novelou kompetenčného zákona sa má zriadiť nové ministerstvo cestovného ruchu a športu. Prináša zmeny vo výbere šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a predsedu Štatistického úradu SR. Upraviť sa majú aj pôsobnosti kontrolných orgánov v nadväznosti na potrebu ochrany obranných záujmov SR. O vetovanie novely žiada hlavu štátu aj opozičné KDH.

Viac o téme: VýzvaZuzana ČaputováHnutie SlovenskoKompetenčný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu