Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

VIDEOROZHOVOR Predseda parlamentu Peter Pellegrini otvorene o Vianociach, rodinných tradíciách a svojej budúcnosti

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Jám Zemiar)

BRATISLAVA – Na Štedrý deň ho nájdete vo svetri a teplákoch, vtedy sa stáva bežným človekom bez funkcie. Vianoce od narodenia trávi so svojimi rodičmi. Práve rodičia a rodina sú pre neho najdôležitejšími. Aj ich názor zaváži, či bude Peter Pellegrini kandidovať na funkciu prezidenta. Otvorene priznal, čím sa bude riadiť pri definitívnom rozhodnutí. Obavy o budúcnosť Hlasu – SD nemá. Má jasnú predstavu, ako by mohla strana po jeho odchode vyzerať. Rozprávali sme sa s predsedom NR SR a Hlasu – SD Petrom Pellegrinim.

V parlamente sa rokuje nepretržite, všimli ste si, že Vianoce sú za dverami?

  • Priznám sa, že ani veľmi nie. Rokovacia sála je bez okien. Nevidíte, či je deň alebo noc, či sneží. Zatiaľ som v úplnom pracovnom nasadení. V nedeľu je Štedrý večer a začne mi to dochádzať štvrtok – piatok.

Máte už sviatočnú náladu a je v parlamente predvianočná atmosféra?

  • V parlamente vôbec nevládne vianočná atmosféra ale skôr boj. Už dávno som tak intenzívny opozično – koaličný boj nevidel. Opozícia si dala za cieľ znefunkčniť parlament. Húfne sa prihlasujú a rozprávajú. Hoci sú to príspevky o ničom, ale rozprávajú najdlhšie, ako len vedia. A keď sa aj chcem naladiť na vianočnú atmosféru, tak využívam pozvania na pekné vianočné koncerty, aby som vypadol z toho marazmu. Vtedy si pripomeniem, že sa blíži vianočný čas. Jedinou svetlou hviezdou v parlamente bolo, keď nám na Mikuláša prišli koledovať detičky. A ešte aj do toho musel vstúpiť Igor Matovič. Vtedy sa parlament na chvíľu upokojil a videl som úsmevy na tvárach.   

VIDEOROZHOVOR Predseda parlamentu Peter
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Jám Zemiar)

Budú mať poslanci Vianoce? Dokedy sa bude rokovať v parlamente?

  • Veľmi otvorene a úprimne som sa s nimi rozprával a povedal im, že všetko závisí od nich. Ak si opozícia myslí, že totálnou obštrukciou ide štát pripraviť o možnosť mať rozpočet, chce zabrániť, aby štát mohol budúci rok pomôcť ľuďom s vysokými hypotékami či cenami elektriny a plynu, tak otvorene hovorím, že pre mňa sú ľudia viac ako vianočné sviatky. Ak chcú takto pokračovať, budeme rokovať aj medzi sviatkami. Je to ich rozhodnutie.

Keby ste boli v opozícií a chceli zabrániť prijatiu zákona, s ktorým máte problém, robili by ste to inak?

  • V opozícií sme boli. Vždy sme sa vedeli kriticky vyjadriť k vláde, ale nikdy sme neprikročili k totálnej obštrukcií a znefunkčneniu parlamentu tak, ako nám to predvádza súčasná opozícia. Musí to mať mieru a fazónu. Musí to mať aj nejaký šmrnc. Keď to teraz ľudia pozerajú, už to nikoho nebaví. Stratilo to eleganciu, s ktorou mohla opozícia voči vláde vystupovať.

S kým plánujete stráviť Vianoce?

  • Od narodenia trávim každé Vianoce s mojimi rodičmi. A nebude to inak ani teraz. Určite príde aj sestra. Budú úplne rovnaké, ako si ich pamätám z detstva. Tradície sa snažíme dodržiavať. Nikdy som na Vianoce necestoval do exotiky. Zima, naša príroda a slovenská atmosféra Vianoc sú pre mňa najkrajšie. Mohol som viackrát odísť za slnkom, pieskom, ale nie. Myslím, že do konca života zostanem na Vianoce doma a budem si užívať slovenské Vianoce.   

VIDEOROZHOVOR Predseda parlamentu Peter
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Jám Zemiar)

Už ste stihli nakúpiť vianočné darčeky?

  • Nie. Som však rád, že som v pondelok stihol mame kúpiť kyticu k narodeninám. Teraz je v Bratislave. Pred každými Vianocami si vždy povieme, že si nebudeme nič kupovať. Ale do nedele určite kúpim nejaké drobnosti pre každého. No zatiaľ nemám nič a premýšľam, kde sa pôjdeme inšpirovať.

Ako darčeky zaobstaráva predseda parlamentu? Cez internet, alebo vás stretnú Slováci v nákupných centrách s ochrankármi?

  • Stále sa rád stretávam s ľuďmi. Aj inkaso stále platím na pošte. Keď som bol predsedom vlády, bolo úplne bežné, že ste ma mohli stretnúť napríklad v drogérií, či potravinách. Určite si nechám poradiť a budem rád, ak darček budem môcť chytiť do ruky. Je vysoká pravdepodobnosť, že ma ľudia stretnú, ako nakupujem darčeky.

S kým sa plánuje stretnúť počas Vianoc?

Ako vyzerá štedrovečerný stôl u predsedu parlamentu?

Aké tradície dodržiava z detstva?

Čo by sa muselo stať, aby  nekandidoval za prezidenta?

Momentálne je najdôveryhodnejším politikom. Predbehol aj Zuzanu Čaputovú. Ovplyvnia výsledky ankiet jeho rozhodnutie?

Vníma aj reakcie SNS pri prezidentskej kandidatúre? Andrej Danko povedal, že po jeho odchode hrozí rozpad koalície. Čo mu odkázal?

Ako hodnotí doterajšie mená kandidátov na prezidenta?

Má Hlas lídra, ktorý by ho nahradil?

Odpovede aj na tieto otázky nájdete vo VIDEOROZHOVORE TU:

Viac o téme: Peter PellegriniVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu