Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zástupcovia športovej obce sa jasne vyjadrili k spochybňovaniu vytvorenia Ministerstva športu a cestovného ruchu

Anton Siekel Zobraziť galériu (3)
Anton Siekel (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Zástupcovia športovej obce na čele so strešnou organizáciou slovenského športu - Slovenským olympijským a športovým výborom - v máji jednomyseľne prijali Deklaráciu slovenského športu. V tomto dokumente definovali svoje požiadavky smerom k politickým stranám, pričom na prvom mieste bolo:

“Upraviť kompetenčné zaradenie športu v rámci systému najvyšších exekutívnych orgánov štátu tak, aby sa potvrdil a zvýraznil jeho univerzálny charakter. Šport nemá byť nechceným príveskom akéhokoľvek rezortu, má byť spravovaný orgánom, pre ktorý bude jednou z najhlavnejších priorít.”

VIDEO

Danko avizuje po vzniku rezortu viac peňazí na šport aj fond pre cestovný ruch (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

V septembri tohto roku sa v Poprade uskutočnila konferencia Šport a spoločnosť, na ktorej zástupcovia najdôležitejších politických síl uchádzajúcich sa o hlasy vo voľbách do NR SR dostali možnosť prezentovať svoje predstavy týkajúce sa športu. Vo viacerých z nich bolo vytvorenie ministerstva športu (aj v spojení s iným rezortom) relevantnou alternatívou - a to aj u politického subjektu, ktorý je v súčasnosti v opozícii.

VIDEO

Branislav Gröhling o klamstvách Danka o ministerstve športu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Športová obec už viackrát a na rôznych fórach zdôraznila, že víta vznik nového Ministerstva športu a cestovného ruchu ako výsledok dlhodobej snahy dostať šport v rámci spoločnosti a jej riadenia na úrovni štátu na to miesto, aké mu právom prináleží. Bude mu prináležať bez ohľadu na to, kto je v akomkoľvek čase vo vládnej koalícii a kto je v opozícii.

Odmietajú spochybňovanie jeho vytvorenia

Odmietame spochybňovanie jeho vytvorenia a konštatujeme, že vychádza z programového vyhlásenia vlády SR schváleného Národnou radou SR. S údivom a poľutovaním konštatujeme, že v rozprave odznelo na margo športu, jeho postavenia a významu v slovenskej spoločnosti nemálo chybných, manipulatívnych a dehonestujúcich vyjadrení.

Sme pripravení pomôcť novovznikajúcemu ministerstvu svojimi odbornými poznatkami a skúsenosťami, ktoré vychádzajú z dlhoročných nielen vlastných ale aj medzinárodných skúseností. Našim spoločným cieľom bude využiť historickú šancu, ktorá sa pre slovenský šport už nemusí opakovať.

SaS nepodporí vznik nového ministerstva športu a cestovného ruchu

Strana SaS nepodporí vznik nového ministerstva športu a cestovného ruchu pod vedením SNS. "Ak zákon prejde, budeme dôkladne dozerať na jeho chod a kontrolovať každý jeden krok. Lebo už teraz vieme, že cieľom SNS nie je podporovať šport, ale len pochybne míňať peniaze," vyhlásil podpredseda strany a predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling. 

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (3)
Branislav Gröhling  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vytvorenie nového rezortu prinesie podľa SaS množstvo nových výdavkov. "Peniaze musia ísť na plat ministra a štátnych tajomníkov, na chod kancelárie, ochranku, na limuzínu, zároveň na nové sekcie či nový IT systém. Vláda nafukuje štátny aparát a ľuďom odkazuje, že sa majú uskromniť. Zaplatia pritom viac na poplatkoch v mestách a obciach, na odvodoch, za potraviny, stúpnu im poplatky v banke či na súdoch," vysvetlil Gröhling. Upozornil, že za štyri roky zhltne nové ministerstvo 400 až 800 miliónov eur. 

Fond na podporu športu

Podporiť šport sa dá podľa Gröhlinga prostredníctvom Fondu na podporu športu, ktorý vytvoril predseda SNS Andrej Danko, aj cez eurofondy. "Približne 300 väčších základných škôl nemá svoju telocvičňu, pričom ich výstavba by mohla stáť 450 až 600 miliónov eur. Toto sú peniaze, ktoré sa použijú na vybudovanie nového ministerstva," poznamenal.

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (3)
Branislav Gröhling  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

SaS upozorňuje, že zmenou kompetenčného zákona vláda otvára aj zákon o športe a rieši, aké nové subjekty dostanú štátne peniaze na šport. "Nebudú to po novom len športové organizácie, obce a kraje, ale aj tie zlé mimovládky, proti ktorým vláda bojuje. Okrem nich sa k dotáciám dostanú aj záujmové združenia právnických osôb, registrované cirkvi, osoby, ktoré majú nejaký podnik alebo sociálne podniky," uviedol Gröhling. Dodal, že ministerstvo športu pripravuje pôdu na politickú korupciu. Problémom je podľa SaS aj skrátené legislatívne konanie. O novele kompetenčného zákona, ktorou sa má nové ministerstvo zriadiť, sa momentálne rokuje v Národnej rade SR.

Viac o téme: Anton SiekelSlovenský olympijský a športový výborDeklaráciu slovenského športuMinisterstvo športu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu