Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hnutie Slovensko kritizuje presun peňazí pre krajanov v Srbsku: Blanár nesúhlasí

Hnutie Slovensko Zobraziť galériu (2)
Hnutie Slovensko (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Hnutie Slovensko kritizuje vládu za presun financií určených na vybudovanie kultúrneho centra pre krajanov v srbskej Vojvodine a vyzýva šéfa rezortu diplomacie Juraja Blanára (Smer-SD), aby sa zaujímal o Slovákov v zahraničí. Blanár kritiku odmieta. Podotkol, že presun financií je aj dôsledkom nevysporiadaných vzťahov v slovenskej komunite v srbskej Vojvodine.

archívne video

Hnutie Slovensko plánuje zorganizovať protest proti rušeniu špeciálnej prokuratúry (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Hnutie skritizovalo, že vláda presunula financie vo výške 1,015 milióna eur, určené na vybudovanie kultúrneho centra vo Vojvodine na iný účel. "Očakávam od ministra zahraničných vecí Juraja Blanára, že vysvetlí, ako chce zahraničným Slovákom v Srbsku finančné prostriedky, ktoré im vláda SR vzala, kompenzovať," podotkol člen Zahraničného výboru Národnej rady SR a poslanec hnutia Ľubomír Galko.

Hnutie Slovensko kritizuje presun
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Blanár kritiku hnutia odmieta. Ozrejmil, že nevyčerpanie peňazí pôvodne určených pre krajanov v Srbsku je aj dôsledkom ich nevysporiadaných vzťahov. "Dosiaľ tam nenastal konsenzus v otázkach veľkosti, vybavenosti či umiestnenia Slovenského domu a tiež možností účasti jednotlivých krajanských organizácií pri obsadení a využívaní jeho priestorov," priblížil Blanár. Financie sa preto podľa neho rozdelia tak, aby sa nemuseli vracať do štátneho rozpočtu.

Viac o téme: PresunSrbskoJuraj BlanárPeniazeHnutie Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu