Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Blanár považuje za dôležitú starostlivosť o Slovákov žijúcich v zahraničí, informoval po stretnutí v Maďarsku

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár sa počas tohtotýždňovej návštevy Budapešti stretol s predstaviteľmi slovenskej menšiny v Maďarsku. S predsedníčkou Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku Alžbetou Račkovou a hovorcom Slovákov v maďarskom parlamente Antonom Paulíkom diskutovali o výzvach, potrebách a budúcnosti Sloveniek a Slovákov žijúcich v Maďarsku. Informoval o tom Komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

"Mal som možnosť bližšie sa informovať o tom, ako tu naša menšina funguje, ako sa organizuje či aké má možnosti aj vzhľadom na podporu od maďarskej vlády. Potešilo ma, že jej predstavitelia myslia na budúce generácie, pripravujú internetový portál s vlastným televíznym a rozhlasovým vysielaním, ktorým budú prinášať rôzne informácie zo života Slovákov žijúcich v Maďarsku a súčasne rekonštruujú slovenský kostol v Budapešti, ktorý by mal byť budúcim centrom stretávania sa Slovákov pri rôznych príležitostiach," uviedol Juraj Blanár s tým, že sa bude snažiť nájsť pre tieto aktivity podporu aj zo strany Slovenskej republiky.

archívne video

Blanár na Rade Európskej únie o situácii v pásme Gazy a humanitárnej pomoci (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Predsedníčka Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku Alžbeta Račková počas stredajšej schôdzky zdôraznila, že ubúda počet tých, ktorí aktívne používajú slovenský jazyk. Blanár preto ocenil aktivity na podporu vzdelávania v slovenčine. Podľa jeho slov vyslala Slovenská republika do maďarských škôl individuálne 11 učiteľov.

"Toto je cesta, ako riešiť nedostatok učiteľov slovenského jazyka v krajinách, kde chýbajú. Pre nás je dôležité, aby sme sa starali o Slovákov žijúcich v zahraničí a aby sme priblížili túto našu komunitu väčšinovému národu. A aby sme nielenže s nimi aktívne komunikovali, ale aby sme ich podporovali, aby sa mohli rozvíjať kultúrne, aby sa mohli vzdelávať a aby mohli udržiavať materinský jazyk," priblížil šéf slovenskej diplomacie.

Viac o téme: StarostlivosťMaďarskoJuraj BlanárNávšteva menšiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu