Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šimkovičová má na krku problém: Prísť môže až o 12 mesačných platov! Reakcia ministerky

Martina Šimkovičová
Martina Šimkovičová (Zdroj: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) má svojím vystupovaním vo vysielaní TV Slovan porušovať zákon. Myslí si to Progresívne Slovensko (PS), ktoré v tejto súvislosti podáva podnet na Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Ministerka tvrdenia opozície odmieta, prisľúbila, že sa k záležitosti bližšie vyjadrí v najbližších dňoch.

Členka parlamentného výboru Zuzana Mesterová z PS poukazuje na to, že ministerka naďalej vysiela na portáli TV Slovan, účinkuje aj v reklamnom videu, pod ktorým televízia vyzýva verejnosť na finančný príspevok.

archívne video

Zora Jaurová zo strany Progresívne Slovensko o Šimkovičovej (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

"Podľa zákona však takúto - ani žiadnu inú - reklamu robiť nesmie. Je neakceptovateľné, aby ministerka počas výkonu funkcie propagovala súkromnú obchodnú spoločnosť, ktorá jej na oplátku dáva priestor na sebaprezentáciu," upozornila Mesterová. "Preto sme podali podnet na Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a navrhujeme jej podľa zákona trest vo výške 12-násobku mesačného platu," dodala poslankyňa o iniciatíve PS.

Ministerka je presvedčená, že sa nekoná nezákonne. "Ministerka odmieta všetky tvrdenia opozičných poslancov k údajnému porušeniu zákona. Všetko bude vysvetlené v najbližších dňoch," tlmočil stanovisko ministerky hovorca rezortu kultúry Pavol Čorba.

Nadácia Zastavme korupciu

Na parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií sa chce obrátiť aj Nadácia Zastavme korupciu, v tomto prípade v súvislosti s fungovaním poslanca Národnej rady SR za SNS Petra Kotlára v štruktúrach spoločnosti, ktoré sa malo prekrývať s vykonávaním poslaneckého mandátu.

Nadácia ešte vo štvrtok revidovala svoje vyhlásenie, priznala, že jej záver o možnom porušení zákona zo strany poslanca Kotlára bol chybný. "Po dôkladnejšom naštudovaní a upozornení od niekoľkých právnikov, poslanec stihol ukončiť funkciu konateľa vo firme do zákonnej 30-dňovej lehoty," potvrdila nadácia. Za predchádzajúce stanovisko sa ospravedlnila.

Viac o téme: ZákonúčinkovaniePodnetMartina ŠimkovičováPSMinisterstvo kultúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu