Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Blanár sa v Prahe stretol s českými predstaviteľmi i slovenskými krajanmi

Juraj Blanár počas návštevy Českej republiky Zobraziť galériu (2)
Juraj Blanár počas návštevy Českej republiky (Zdroj: Facebook/Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR)

PRAHA - Minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár v piatok navštívil Česko, kde sprevádzal slovenského premiéra Roberta Fica počas jeho prvej bilaterálnej zahraničnej cesty. Blanár sa stretol aj so slovenskou krajanskou komunitou. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Blanár sa na úvod návštevy spolu s delegáciou stretol s predsedom Senátu ČR Milošom Vystrčilom a predsedníčkou Poslaneckej snemovne Markétou Pekarovou Adamovou. Návšteva pokračovala na Úrade vlády stretnutím s českým premiérom Petrom Fialom. Na Pražskom hrade privítal slovenskú delegáciu prezident ČR Petr Pavel.

Archívne video

Blanár v Bruseli o tom, že vláda SR nebude vojensky pomáhať Ukrajine (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Šéf slovenskej diplomacie sa v rámci svojho programu stretol s predstaviteľmi slovenskej krajanskej komunity v priestoroch Slovenského domu v Prahe. "Slováci žijúci v zahraničí a ich podpora je jednou z priorít Programového vyhlásenia vlády SR, ako aj mojím osobným záujmom. Som rád, že som mal možnosť stretnúť sa s časťou krajanskej komunity, s ktorou sme diskutovali o jej aktuálnych predstavách, osobitne pokiaľ ide o život mladšej generácie," uviedol Blanár po stretnutí.

Juraj Blanár počas návštevy Českej republiky
Zobraziť galériu (2)
Juraj Blanár počas návštevy Českej republiky  (Zdroj: Facebook/Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR)

Na otvorenej diskusii s krajanmi sa minister okrem iného oboznámil aj s fungovaním krajanského sveta ako celku. Podľa Blanára je potrebné zamerať sa na spájanie krajanskej komunity, a to aj prostredníctvom prehĺbenia dialógu s mladými Slovákmi žijúcimi v zahraničí. Slovenský minister tiež ocenil aktivity, ktorými krajanské spolky a združenia prispievajú k uchovávaniu, prezentovaniu a rozvíjaniu slovenského jazyka, tradícií, zvykov a slovenského kultúrneho dedičstva.

Viac o téme: Návšteva ČeskoPrahaJuraj BlanárMinister
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu