Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prezidentka vymenovala za člena Súdnej rady Tomáša Gábriša

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok vymenovala za člena Súdnej rady SR Tomáša Gábriša. S účinnosťou od piatka (24. 11.) nahradí v Súdnej rade Elenu Berthotyovú, ktorá sa zo zdravotných dôvodov vzdala funkcie 10. novembra. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

archívne video

Prezidentka Čaputová rokovala s partnermi o dôležitosti Vyšehradského fondu a podpore inovatívnej ekonomiky (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Gábriš je absolventom Právnickej fakulty Univerzity Komenského (UK) a Filozofickej fakulty UK v Bratislave, ako aj Trnavskej univerzity. Je advokát, právny historik i metodológ práva, venuje sa i publikačnej činnosti. V súčasnosti je pedagógom na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave, pôsobí tiež na Ústave štátu a práva Slovenskej akadémie vied.

Súdna rada SR je ústavný orgán tvorený 18 členmi vrátane predsedu a podpredsedu. Jedného člena volia sudcovia Najvyššieho súdu SR a Najvyššieho správneho súdu SR. Osem členov z radov sudcov volia sudcovia ostatných súdov. Po troch členov dodávajú Národná rada (NR) SR, prezident SR a vláda SR.

Viac o téme: Súdna rada SRZuzana ČaputováTomáš GábrišVymanovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu