Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dvojica Čechov uviazla na horách: Podcenili zimné podmienky, zišli z turistického chodníka, zostali odkázaní na HZS!

Dvojica Čechov uviazla v hlbokom snehu a silnom vetre
Dvojica Čechov uviazla v hlbokom snehu a silnom vetre (Zdroj: Horská záchranná služba)

STARÝ SMOKOVEC - Dňa 17.11.2023 v podvečerných hodinách bola Horská záchranná služba požiadaná už o druhý výjazd. Tentokrát išlo o pomoc pre dvojicu českých turistov, ktorí zišli z turistického chodníka a uviazli na vrchole Veľkej Svišťovky, pričom boli vystavení silnému vetru so snežením a nedokázali ďalej samostatne pokračovať.

Šesť turistov uviazlo v Malej Fatre v snehu (Zdroj: hzs.sk)

Osem horských záchranárov im odišlo na pomoc zo Starého Smokovca. Celú záchrannú akciu komplikoval mimoriadne silný vietor, kvôli ktorému museli záchranári postupovať pozemne a nebolo možné využiť lanovku v Tatranskej Lomnici. Záchranári po lokalizovaní a dosiahnutí miesta zásahu, uviaznutú dvojicu zateplili a poskytli im teplé nápoje. Následne bola dvojica v sprievode záchranárov evakuovaná do Tatranskej Lomnice, kde na vlastnú žiadosť pokračovali samostatne. Záchranná akcia bola ukončená až pred polnocou.

HZS preto dôrazne upozorňuje návštevníkov hôr, že v horách už prevládajú zimné podmienky, pričom sa na chodníkoch nachádza súvislá vrstva nového snehu, ktorý miestami dosahuje výšku 30-50 cm. S príchodom zimného ročného obdobia sa skracujú dni a je, preto nutné akúkoľvek aktivitu v horách prispôsobiť dennému svetlu a byť vybavený svetelnými zdrojmi. Zároveň chceme apelovať na návštevníkov hôr, že pokiaľ budú počas pobytu v horách vystavení zlému počasiu, aby prehodnotili možnosť návratu, nakoľko výstup je voliteľný, ale zostup je povinný.

Viac o téme: Českí turistiZáchranná akciaHZS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu