Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Meteorológovia očakávajú silný vietor, ojedinele aj v závetrí pohorí

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Meteorológovia očakávajú na Slovensku silný vietor, ojedinele aj v závetrí pohorí. Slabnúť bude v sobotu (18. 11.) neskôr popoludní a večer. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

"Cez našu oblasť sa ďalej na juhovýchod presúva tlaková níž a po jej zadnej strane k nám začína od severu prúdiť chladný vzduch. To je príčinou aj postupného poklesu hranice sneženia, ako aj silnejúceho vetra," priblížili meteorológovia. Silnejší vietor je na západnom a miestami aj na strednom Slovensku. Postupne podľa SHMÚ zosilnie na celom území, pričom najveternejšie bude na juhozápade a východe Slovenska s nárazmi vetra lokálne aj viac ako 60, ojedinele okolo 80 kilometrov za hodinu.

 

Očakávame silný vietor, ojedinele aj v závetrí pohorí Cez našu oblasť sa ďalej na juhovýchod presúva tlaková níž a po...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Friday, November 17, 2023

Na horách bude ešte silnejší. "Silnejší vietor sa však lokálne vyskytne aj v oblastiach, ktoré typicky nie sú také veterné, pretože očakávame aj vhodné podmienky na tzv. padavý vietor," poukázali meteorológovia. Vysvetľujú, že tento vietor sa prejavuje lokálnym zosilnením v záveterných stranách najmä rozsiahlejších pohorí na zostupnej fáze vlny. Najvyššia pravdepodobnosť výskytu je na južnej strane Nízkych Tatier a na podhorí nižších pohorí východného Slovenska, najmä na Gemeri a v Above.

Meteorológovia očakávajú silný vietor,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Na Slovensku sa počas piatkovej noci a soboty (18. 11.) môže vyskytnúť silný vietor, poľadovica či snehové jazyky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy prvého stupňa. Platia tiež výstrahy pred povodňami. Informuje o tom na svojom webe. Snehové jazyky sa môžu tvoriť od 20.00 h až do soboty večera. SHMÚ vydal výstrahu pre takmer celý Žilinský kraj, okresy Stará Ľubovňa, Poprad, Levoča, Kežmarok, Považská Bystrica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Banská Bystrica a Brezno. Silný vietor sa môže v piatok vyskytnúť najmä v západných okresoch a okresoch Banská Bystrica a Brezno. V sobotu preto platí výstraha aj pre niektoré okresy na východe, ako je Rožňava, Poprad, Kežmarok, Košice-okolie a mesto, Prešov, Vranov nad Topľou, Trebišov a Michalovce.

Na Slovensku sa môže vyskytnúť silný vietor, poľadovica či snehové jazyky

Meteorológovia očakávajú silný vietor,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Pred poľadovicou varujú meteorológovia najmä na strednom Slovensku. Ide o celý Žilinský kraj, okresy Stará Ľubovňa, Sabinov, Poprad, Levoča, Kežmarok, Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Žiar nad Hronom, Revúca, Rimavská Sobota, Banská Bystrica a Brezno. Výstraha platí od polnoci do 9.00 h. Pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Detva, Banská Štiavnica, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Rožňava, Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice-okolie, Sobrance a takmer celý Prešovský a Žilinský kraj platí výstraha pred vetrom na horách. Meteorológovia ju vydali do soboty rána, respektíve poobedia. Stále platia aj výstrahy pred povodňami. Pre okres Trebišov vydali výstrahu tretieho stupňa. Vzhľadom na pretrvávajúci trvalý dážď a nasýtenosť povodí predpokladajú meteorológovia vzostup vodných hladín na toku Roňava. V okresoch Bardejov, Michalovce a Humenné platia prvostupňové hydrologické výstrahy. Druhý stupeň výstrahy vydal SHMÚ pre rieku Bodva v okrese Košice-okolie.

Viac o téme: SHMÚVietorPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu