Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bulharsko trápi silný vietor! Vyžiadal si už dve obete, škody spôsobil aj v Rumunsku

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP/Bulgarian News Agency)

SOFIA - Dvaja ľudia zahynuli v dôsledku veterného počasia, ktoré v noci na nedeľu vyčíňalo v Bulharsku. Informuje správa agentúry AFP. Silný vietor fúkal aj v susednom Rumunsku. V dôsledku vetra i snehových zrážok pritom na východe Bulharska i Rumunska prišlo k pretrhnutiu elektrického vedenia či k zablokovaniu alebo zatopeniu ciest. V bulharskej prímorskej Varnanskej oblasti vyhlásili v dôsledku počasia aj núdzový stav.

V centre Varny pritom zomrela v sobotu večer 43-ročná žena, na ktorú spadol strom. Padajúce konáre stromu potom spôsobili zranenia aj dvom záchranárom, ktorí boli vyslaní na miesto nehody, uviedla polícia vo vyhlásení. Na predmestí bulharskej metropoly Sofia zahynul 65-ročný vodič, na ktorého auto taktiež spadol strom. Vodičova manželka pri incidente utrpela vážne zranenia a bola hospitalizovaná.

archívne video

V Ružinove fúka silný vietor a sneží (Zdroj: TASR/ Martina Kriková)

"Nepriaznivé počasie spôsobilo straty na životoch. Búrlivý vietor, prudký dážď a na niektorých miestach sneh sťažujú prácu záchranných zložiek," uviedol v nedeľu ráno starosta Varny Blagomir Kocev. Zároveň vyzval obyvateľov, aby sa zdržiavali vnútri. Letisko vo Varne zostáva napriek počasiu otvorené, no niektoré lety boli zrušené alebo meškajú. Padajúce stromy narušili aj železničnú dopravu.

Výstrahy pred nebezpečne silným vetrom

Bulharská meteorologická služba vydala výstrahy pred nebezpečne silným vetrom aj v nedeľu pre celé východné Bulharsko. Varovala, že vietor môže dosahovať rýchlosť 100 až 125 kilometrov za hodinu, pričom vlny pozdĺž čiernomorského pobrežia môžu dosahovať výšku vyše piatich metrov. Rovnaká tlaková níž zasiahla aj juhovýchod Rumunska a vyžiadala si zatvorenie čiernomorských prístavov.

Bulharsko trápi silný vietor!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Bulgarian News Agency)

Rumunskí meteorológovia taktiež vydali najvyššie výstrahy pred počasí v dvoch čiernomorských regiónoch ležiacich pri hraniciach s Bulharskom. Úrady tiež rozoslali obyvateľom sms správy, v ktorých ich vyzývali, aby zostali vnútri. Tisíce domácnosti v Rumunsku zostali bez prívodu elektrickej energie. Hasiči pritom museli zasahovať pri odstraňovaní 140 spadnutých stromov a 40 poškodených áut.

V dôsledku nepriaznivého počasia a rozbúreného mora prišlo v sobotu ku škodám aj v Grécku. V prístave v Solúne totiž bola poškodená historická vojnová loď, ktorá bola používaná počas odboja voči gréckemu diktátorskému režimu v rokoch 1967 až 1974. Veteráni bojujúci proti gréckej junte, preto teraz požadujú jej premiestnenie.      

Viac o téme: PočasieVietorObeteŠkodyBulharskoRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu