Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dráma v polícii pokračuje! Šutaj Eštok sa odvolá voči rozhodnutiu súdu: Bude Mašin pokračovať vo svojej funkcii?

Matúš Šutaj Eštok Zobraziť galériu (2)
Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) avizuje odvolanie voči neodkladnému rozhodnutiu súdu o tom, že Štefan Mašin môže naďalej pôsobiť ako vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Opäť namieta príslušnosť súdu, ktorý rozhodoval. Trvá na tom, že konal v súlade so zákonom. Vyšetrovateľ podľa jeho právneho zástupcu Petra Kubinu už nastúpil do práce.

"Keďže ide o verejnoprávny vzťah medzi policajtom a služobným úradom ministerstva vnútra, koná vždy správny súd," vyhlásil Šutaj Eštok. Civilný súd podľa neho v takomto prípade nemôže rozhodovať. Avizovaného odvolávania zo strany opozície sa minister neobáva. Ako skonštatoval, je pripravený ísť do parlamentu. 

archívne video

Minister vnútra na rokovanie Ústavnopravného výboru neprišiel: Rokovanie aj tak prebehlo (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Nateraz nie je dôvod pochybovať o tom, že v týchto veciach neodkladných opatrení z antidiskriminačných dôvodov má právomoc jedine civilný súd," skonštatoval Kubina. Ako poznamenal, za svojich klientov podal celkovo sedem návrhov, päť ešte rozhodnutých nebolo. Minister vnútra po nástupe do funkcie rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov. Odvolal sa na zákon, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu. Zároveň rozhodol o zrušení funkcie policajných viceprezidentov, čím skončil vo funkcii aj Branko Kišš. 

Dráma v polícii pokračuje!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Kubina vtedy označil rozkaz ministra za neplatný

Podotkol, že takýto krok si vyžaduje vzhľadom na status chránených oznamovateľov súhlas úradu, ktorý udelený nebol. Aj Úrad na ochranu oznamovateľov skonštatoval, že ministerstvo vnútra sa naň malo obrátiť v súvislosti s postavením vyšetrovateľov mimo služby.

Mestský súd Bratislava IV v prípade Mašina aj Kišša už vydal neodkladné opatrenia, podľa ktorých môžu ďalej pôsobiť vo svojich funkciách. Rozhodnutím ministra sa mal vo štvrtok zaoberať aj parlamentný ústavnoprávny výbor. Nebol však uznášaniaschopný.

Viac o téme: VyšetrovateľSúd NAKAMatúš Šutaj EštokHlas-SDŠtefan Mašin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu