Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šesť členov Súdnej rady navrhlo odvolať Jána Mazáka z funkcie jej predsedu

(Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Šesť členov Súdnej rady SR podalo návrh na odvolanie Jána Mazáka z funkcie jej predsedu. Zasadnutie Súdnej rady SR k tomuto návrhu by sa malo uskutočniť do 30 dní. V utorok o tom informovala členka Súdnej rady SR Marcela Kosová.

Podľa navrhovateľov sa mal Mazák dopustiť viacerých pochybení. "Je tam viacero veľmi sporných momentov, zjavných porušení zákona," doplnil nový člen Súdnej rady SR Martin Bezák, jeden z iniciátorov Mazákovho odvolávania. Poukázal napríklad na vyjadrenia o sudcovi Najvyššieho súdu SR Františkovi Moznerovi.

Archívne video: Predseda Súdnej rady Ján Mazák počas tlačovej konferencie k Súdnej mape

Predseda Súdnej rady Ján Mazák počas tlačovej konferencie k Súdnej mape (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Pod návrh na odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR sa podpísali šiesti jej členovia Marcela Kosová, Ayše Pružinec Eren, Dana Jelinková Dudzíková, Magdaléna Hromcová, Peter Šamko a Martin Bezák. Prípadné odvolanie Mazáka z postu predsedu by neznamenalo stratu funkcie člena Súdnej rady SR.

Členovia Súdnej rady majú právo navrhnúť moje odvolanie z postu predsedu, tvrdí Mazák

Podľa predsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka majú členovia rady právo navrhnúť jeho odvolanie z funkcie. Uviedol to v reakcii na návrh šiestich členov Súdnej rady SR na jeho odvolanie z postu predsedu. "Všetky pochybenia, ktoré mi vytýkajú, poznám, niektoré vo mne vzbudzujú skôr úsmev ako obavy z toho, že som niečo porušil," zdôraznil. Mazák ďalej uviedol, že v návrhu na odvolanie nie je nič, čo by dokazovalo opakované porušenie jeho povinností. "Budem sa brániť, budem argumentovať," povedal.

Viac o téme: Ján MazákSúdna radaPredseda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu