Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vláda sa zaviazala prijať Národnú protikorupčnú stratégiu

(Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda sa zaviazala prijať Národnú protikorupčnú stratégiu. Založená má byť na pilieroch, ako sú zdokonaľovanie právnej úpravy, budovanie kapacít, vzdelávanie a komunikácia v témach integrity, prevencie korupcie a riadenia korupčných rizík. Vyplýva to z prijatého programového vyhlásenia vlády (PVV) v oblasti politiky prevencie proti korupcii, integrity verejného sektora a transparentnosti.

"Vláda si uvedomuje, že korupcia predstavuje riziko pre stabilitu a bezpečnosť spoločnosti, podkopáva dôveryhodnosť inštitúcií a hodnoty demokracie, etické hodnoty a výkon spravodlivosti a ohrozuje ekonomický rozvoj a právny štát. Boj proti korupcii si vyžaduje celospoločenský prístup," píše sa v PVV. Prevenciu vníma vláda ako priestor na vytváranie a zdokonaľovanie systémových protikorupčných opatrení na všetkých úrovniach verejnej správy.

Archívne video:

Tomáš Taraba sa vyjadril k regulácii medveďov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kabinet sa zaviazal posilňovať transparentnosť a pripraviť protikorupčnú právnu úpravu regulácie styku verejných funkcionárov s osobami zastupujúcimi záujmy jednotlivcov a organizácií. Prijať chce pravidlá na zabezpečenie etiky a integrity najvyšších štátnych funkcionárov formou kódexu správania sa. S ostatnými orgánmi verejnej moci chce nájsť zhodu na ústavno-právne konformnom zavedení jednotných pravidiel podávania majetkových priznaní funkcionárov vo verejnom sektore. Dôraz pritom kladie na elektronizáciu.

Vláda chce posilniť spoluprácu s územnou samosprávou

PVV hovorí aj o komplexnej analýze aplikačných problémov s realizáciou ústavného zákona o ochrane verejného záujmu. Vláda má ambíciu posilňovať transparentnosť legislatívneho procesu a zavádzať transparentné pravidlá financovania mimovládnych organizácií. Chce tiež zdokonaľovať riadenie korupčných rizík na vertikálnej aj horizontálnej úrovni. Vytvoriť plánuje vláda podmienky na prípravu právnej úpravy regulácie riadenia korupčných rizík. Posilňovať chce spoluprácu s územnou samosprávou pri zavádzaní protikorupčných pravidiel.

Čo sa týka rozvoja efektívnej verejnej správy, spočívať má na troch pilieroch. A to na aktívnej kontrole komunikácie občana so štátom na báze životných situácií občana, efektívnej digitalizácii verejného priestoru a reorganizácii verejnej správy s cieľom zvýšiť jej efektivitu a transparentnosť.

Viac o téme: KorupciaProgramové vyhlásenie vládyStratégia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu