Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Proces v kauze Mýtnik pokračuje v Banskej Bystrici výsluchom svedkov

(Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BANSKÁ BYSTRICA - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica v piatok pokračuje hlavné pojednávanie v korupčnej kauze Mýtnik. Na programe sú výsluchy trojice svedkov z prostredia daniarov a rezortu financií.

archívne video

Vyhlásenie Jozefa Brhela pred procesom v kauze Mýtnik (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Ako prvý na piatkovom hlavnom pojednávaní vypovedal bývalý vedúci oddelenia bezpečnosti Finančnej správy SR. Ako uviedol pred senátom ŠTS, na oddelení mali na starosti aj agendu utajovaných skutočností. Či bolo utajenie zmlúv medzi FS a spoločnosťou Allexis dôvodné alebo nie, posúdiť nevedel. "V kompetencii prezidenta FS bolo utajiť, čo on uzná za vhodné," skonštatoval svedok. Pred súdom v piatok vypovedá aj bývalá generálna riaditeľka daňovej a colnej sekcie rezortu financií a niekdajšia vedúca oddelenia verejného obstarávania u daniarov.

Obvinení považujú obžalobu za vykonštruovanú

Obžalobe z ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti v kauze Mýtnik čelí šesť osôb, medzi nimi aj podnikateľ Jozef Brhel, jeho syn Jozef Brhel či bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc. Obžalovaní proces dlhodobo spochybňujú a obžalobu považujú za vykonštruovanú. "Na ŠTS doteraz k téme vypovedalo viac ako desať ľudí. Všetci títo svedkovia vylúčili predraženie a tým pádom vylúčili aj škody. Je evidentné, že vinník bol vytvorený dopredu a následne sa fabrikovali nepravdivé dôkazy," uviedol pred piatkovým pojednávaním pre médiá obžalovaný Jozef B. mladší.

Obžaloba v kauze Mýtnik sa týka porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu prijímania úplatku. Kauza súvisí s údajne predraženými dodávkami informačných systémov pre daniarov od firmy Allexis. V jednom skutku bola ustálená škoda prevyšujúca sumu 45 miliónov eur.

Viac o téme: KauzaSvedkoviaBanská BystricaMýtnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu