Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Tarabovou prioritou je naštartovať sanáciu starých envirozáťaží

Tomáš Taraba Zobraziť galériu (2)
Tomáš Taraba (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Pre šéfa envirorezortu Tomáša Tarabu (nominant SNS) je prioritou naštartovať sanáciu starých environmentálnych záťaží. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR chce pokračovať v projekte tzv. enkapsulácie vrakunskej skládky v Bratislave, teda vybudovaní podzemnej a povrchovej tesniacej steny a následného čistenia podzemnej vody. Informoval o tom odbor komunikácie MŽP.

archívne video

 

 

TK Richarda Takáča a Tomáša Tarabu o novej politickej kultúre a spolupráci rezortov (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Taraba v súvislosti s odstraňovaním záťaží rokoval s predsedom asociácie sanačných spoločností Envisan Igorom Polčanom. Témou stretnutia boli technické a legislatívne prekážky pri sanáciách spôsobených prijatím novely zákona o envirozáťažiach z obdobia, keď ministerstvo riadil Ján Budaj. "Je najvyšší čas urobiť poriadok v odstraňovaní ekologických záťaží, ktoré významným spôsobom ovplyvňujú nielen kvalitu životného prostredia, ale aj zdravie ľudí na Slovensku. Čaká nás veľa práce," povedal Taraba.

Tomáš Taraba
Zobraziť galériu (2)
Tomáš Taraba  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Zároveň ubezpečil verejnosť, že zákon o envirozáťažiach je vo fáze analyzovania vrátane pripomienok prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Ministerstvo chce zapracovať konkrétne návrhy do programového vyhlásenia vlády a realizovať potrebné zmeny ešte v roku 2023.

Tomáš Taraba o pomoci ľudom zasiahnutým zemetrasením (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

MŽP tvrdí, že so sanáciou environmentálnych záťaží pomôžu Slovensku európske fondy. Aktuálne je vyhlásená výzva z Programu Slovensko zameraná na sanáciu území, ktoré boli v minulosti kontaminované predovšetkým priemyselnou, vojenskou, banskou, dopravnou či poľnohospodárskou činnosťou. Na tento účel je vo výzve alokovaných vyše 186 miliónov eur.

Viac o téme: SanáciaMinisterstvo životného prostrediaTomáš TarabaEnvirozáťaže
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu