Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Revízia národných parkov je prvým krokom k oslabovaniu ochrany prírody, myslí si Progresívne Slovensko

Michal Sabo Zobraziť galériu (3)
Michal Sabo (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Avizovaná revízia národných parkov je prvým krokom k oslabovaniu ochrany prírody na Slovensku. Tvrdí to poslanec parlamentu Michal Sabo a podpredseda Európskeho parlamentu Martin Hojsík (obaja PS). Otvorenie už ukončených zonácií podľa nich neznamená nič iné ako prehodnotenie, oklieštenie či zmenšenie národných parkov.

Archívne video:

SNS navrhne na ministra životného prostredia Tarabu miesto Huliaka (Zdroj: Topky/Maarty)

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS) podľa progresívcov politicky ustúpil lesníkom a na ochrane klímy a prírody mu nezáleží. "Oháňanie sa medzinárodnými kritériami je klasická dymová clona. Kým iné krajiny sa chcú postupne, po etapách približovať medzinárodným štandardom, Tomáš Taraba očividne plánuje opačný krok, zmenšiť súčasné výmery. Teda dosiahne 50 percent bezzásahu, ale nie zvyšovaním ochrany prírody, ale, naopak, oklieštením chráneného územia," povedal Sabo.

Miliónové pokuty

Slovensku podľa Hojsíka naďalej hrozia miliónové pokuty za nedostatočnú ochranu hlucháňa. Reforma národných parkov je aj súčasťou plánu obnovy. Jej spomalenie či zvrátenie sa môže podpísať na čerpaní ďalších miliónov a zabrzdí rozvoj regiónov v dotknutých oblastiach, skonštatoval. "Verím, že najmä vedenie ministerstva financií či podpredseda vlády zodpovedný za plán obnovy krok proti prírode a rozumu zastavia ešte skôr, ako spôsobí nielen nezvratné environmentálne, ale aj vážne hospodárske škody," podotkol Hojsík.

Martin Hojsík
Zobraziť galériu (3)
Martin Hojsík  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Jediným víťazom revízie podľa Progresívneho Slovenska (PS) bude agrorezort pod vedením Richarda Takáča (Smer-SD), ktorý využije príležitosť na oslabenie ochrany prírody a zabránenie prevodu štátnych pozemkov pod správu národného parku. "V oblasti ochrany prírody sme dostali silný mandát a použijeme všetky možnosti najsilnejšej opozičnej strany, aby sme zabránili oslabovaniu ochrany prírody na Slovensku," povedal Sabo.

Najväčší odporca ochrany prírody je ministerstvo

Europoslanec za PS Michal Wiezik uviedol, že najväčším odporcom ochrany prírody sa stalo ministerstvo životného prostredia. "Obmedzovanie ochrany prírody je v rozpore s Environmentálnou stratégiou SR, našou pozíciou v Európskej únii a s udržateľným rozvojom slovenských regiónov," povedal.

Michal Wiezik
Zobraziť galériu (3)
Michal Wiezik  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Taraba s Takáčom sa zhodli na revízii sústavy národných parkov, ktorá sa má udiať na základe medzinárodných kritérií. Až potom sa budú riešiť ich zonácie. Ministri zároveň ohlásili spoluprácu medzi rezortmi.

Viac o téme: Národné parkyRevíziaProgresívne Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu