Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Polícia posilní hliadky vo vybraných vlakoch: Chce zvýšiť bezpečnosť cestujúcich

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Polícia od piatka (3. 11.) posilní hliadky vo vybraných vlakoch s cieľom zvýšiť bezpečnosť cestujúcich. Informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

 

OD ZAJTRA POSILŇUJEME POLICAJNÉ HLIADKY VO VLAK️OCH 👮‍♀️👮‍♂️🚉 ➡ Poverený prezident Policajného zboru Rastislav...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Thursday, November 2, 2023

"Do zvýšeného výkonu služby na vlakových staniciach a vo vlakoch osobnej prepravy budú od zajtrajšieho dňa zapojení policajti služby železničnej a poriadkovej služby a odboru Železničnej polície," priblížila hovorkyňa.

archívne video

Polícia pripomína dôležiotsť reflexných prvkov (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Polícia prijala opatrenie na základe vypracovanej analýzy. Každé krajské riaditeľstvo navrhlo vytypované vlaky osobnej prepravy, v ktorých budú v najbližších dňoch zvýšené počty policajtov dohliadať na bezpečnosť cestujúcich. 

Ak sú občania svedkami nejakého incidentu vo vlakoch, môžu sa v prípade núdze na políciu obrátiť na čísle 158. "Dôležité je oznámiť stručný popis udalosti, ale najmä vlak, v ktorom sa udalosť stala, miesto, respektíve smer trasy vlaku, aby bola na stanicu vyslaná policajná hliadka, ktorá sa nachádza najbližšie," pripomenula Bárdyová.

Vieme si predstaviť posilnenie spolupráce s PZ, tvrdí ZSSK

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v súvislosti s incidentom, ku ktorému došlo v stredu (1. 11.) vo vlaku na Spiši, intenzívne rieši situáciu s Policajným zborom (PZ). Dopravca deklaruje, že si vie predstaviť posilnenie spolupráce s policajnými zložkami a privítal by ho. V reakcii na napadnutie 22-ročnej ženy to uviedol Dominik Drevický z odboru komunikácie ZSSK.

"Hoci v tomto prípade išlo o ojedinelý útok, zrejme závislého a chorého človeka, analyzujeme, ako ešte lepšie zaistiť komfort a bezpečie našich cestujúcich," ozrejmil Drevický. ZSSK v tejto súvislosti vyzýva cestujúcich, aby neboli ľahostajní. Dopravca tiež ocenil prístup a rýchlu reakciu ľudí i personálu vo vlaku. 

Podobné prípady alebo hrozby môžu cestujúci oznámiť na nonstop linke 18 188, vlakvedúcemu, respektíve priamo polícii na čísle 158. Ak situáciu nevyrieši personál a situácia pretrváva, respektíve sa stupňuje, zamestnanci kontaktujú políciu SR, ktorá neprispôsobivého cestujúceho z vlaku vylúči na najbližšej stanici. "Pripravujeme náš personál na riešenie a zvládnutie mimoriadnych situácií v rámci školení komunikačných zručností. Konkrétne absolvujú blok zameraný na zvládnutie situácií pri stretoch s konfliktnými cestujúcimi," ozrejmil Drevický.

Druhým efektívnym nástrojom zvyšovania bezpečnosti je podľa neho rozšírenie počtu zamestnancov SBS a ich zaradenie do ďalších vlakov. Spoločnosť tiež pripravuje projekt osobných kamier vlakvedúcich, čo by mohlo zvýšiť bezpečnosť a potenciálnych páchateľov odradiť od neprimeraného správania. 

Problémové vlaky

Za problémové vlaky ZSSK považuje tie na trati Poprad - Kežmarok, Kozárovce - Levice, Košice - Moldava nad Bodvou, Humenné - Medzilaborce, Malacky - Devínska Nová Ves. Okrem sprevádzajúceho personálu sú vo zvýšenej miere sprevádzané aj kontrolórmi prepravy, zamestnancami SBS či príslušníkmi PZ.

"Najčastejšie prípady, ktoré rieši polícia v našich vlakoch, sú konflikty medzi cestujúcimi, prípadne medzi cestujúcim a vlakvedúcim. V prípade, že nám cestujúci alebo vlakový personál hlásia zvýšený počet konfliktov a problémov na určitej trase, zabezpečíme na nej zvýšenú kontrolnú činnosť kontrolórmi prepravy a zamestnancami SBS. Taktiež okamžite žiadame o pomoc a spoluprácu PZ, ktorý nám vychádza v ústrety," dodáva Drevický.

Polícia už zadržala a umiestnila do cely podozrivého, ktorý mal krátko po 20.00 h vo vlaku v blízkosti Spišskej Novej Vsi pobodať 22-ročnú ženu, ktorá s ním sedela v kupé. Zaútočiť mal na ňu podľa polície bez zjavného dôvodu a náhle. Zdravotný stav poškodenej je stabilizovaný a je mimo ohrozenia života. Polícia začala trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin vraždy v štádiu pokusu v jednočinnom súbehu s prečinom výtržníctva.

Viac o téme: BezpečnosťCestujúciVlakyHliadkyPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu