Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Horská záchranná služba upozorňuje návštevníkov hôr na rýchle stmievanie a pokles teplôt

(Zdroj: Horská záchranná služba)

VYSOKÉ TATRY - Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje návštevníkov hôr, že s príchodom jesene dochádza k rýchlemu stmievaniu a poklesu teplôt s výrazným rozdielom medzi dňom a nocou. "Aktuálne už vo vysokohorskom teréne pretrvávajú zimné podmienky, čomu je potrebné prispôsobiť výstroj aj výzbroj. Stále vyzývame na sledovanie aktuálnych podmienok a vývoja počasia pred plánovaním túry," uviedla HZS.

V prípade záchranných akcií horská služba tiež upozorňuje, že leteckú techniku nie je možné nasadiť z bezpečnostných dôvodov v horskom teréne po zotmení, ani za nepriaznivého počasia a silného nárazového vetra. Všetky zásahy budú v takýchto prípadoch vykonávať záchranári pozemne a môžu trvať niekoľko hodín.

archívne video

Horská záchranná služba má novú aplikáciu, má pomôcť turistom (Zdroj: TASR)

"Prosíme návštevníkov, aby pri plánovaní túr prihliadali aj na tieto skutočnosti a nevystavovali sa tak zbytočnému riziku pri pohybe v horskom teréne," uviedla HZS. Pripomína ďalej, že od 1. novembra platí v Tatranskom národnom parku (TANAP) sezónna uzávera vysokohorských chodníkov a trás.

Záchranári zasahovali pri pomoci dvom českým horolezcom

V sobotu (28. 10.) vo Vysokých Tatrách záchranári zasahovali pri pomoci dvom českým horolezcom, ktorí sa poranili počas prechodu po hrebeni medzi Pyšným štítom a Poslednou vežou a neboli schopní túru dokončiť. Po prílete vrtuľníka boli postupne vytiahnutí zo steny v trojrohých šatkách a dopravení na heliport do Starého Smokovca.

 

Horskí záchranári z Vysokých Tatier zasahovali súbežne v dvoch akciách V neskorých popoludňajších hodinách 28.10.2023...

Posted by Horská záchranná služba on Saturday, October 28, 2023

Horskí záchranári súbežne poskytli pomoc 47-ročnej slovenskej turistke, ktorá zhruba 200 metrov pod vrcholom Kriváňa na turistickom chodníku nebola schopná samostatne pokračovať do údolia. Žena bola vyčerpaná a dehydrovaná. "Nepriaznivé poveternostné podmienky - nárazový vietor, hmla a slabé sneženie jej zhoršovali podchladenie a celkový zdravotný stav, čo sa stupňovalo so západom slnka," priblížila HZS. Záchranári napokon transportovali ženu k terénnemu vozidlu pri Jamskom plese a previezli ju do Starého Smokovca. 

"V oboch prípadoch postihnutí nastúpili na túru neskoro. Pri vývoji ďalších udalostí mali obrovské šťastie. Ich žiadosti o pomoc nahlásili ešte v krátkom čase pred zotmením, kedy mohla byť nasadená letecká technika, čím sa zásahy čiastočne urýchlili," informovala HZS.

Na Kubínskej holi pomáhali cyklistovi so zranenou rukou

Horskí záchranári pomáhali v sobotu (28. 10.) na Kubínskej holi slovenskému cyklistovi, ktorý spadol na cyklodráhe a poranil si ruku. Horská záchranná služba (HZS) o tom informovala na svojom webe. O súčinnosť požiadali posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) zo Žiliny, ktorá vzala na palubu v Štefanovej jedného záchranára HZS z oblastného strediska Malá Fatra.

 

Úraz cyklistu na Kubínskej holi V sobotu 28.10.2023 sa s HZS skontaktoval slovenský cyklista, ktorý potreboval pomoc na...

Posted by Horská záchranná služba on Saturday, October 28, 2023

"Záchranára vysadili v teréne. A keďže pre sťaženú viditeľnosť a popis miesta nemohli muža presne nájsť, lokalizovali ho zo vzduchu pomocou posádky vrtuľníka. Následne k nemu vysadili aj lekárku," uviedla HZS. Po ošetrení a nabalení muža vytiahli za pomoci trojrohej šatky na palubu a transportovali do nemocnice v Martine na ďalšie ošetrenie, dodala HZS.

Viac o téme: ZimaHoryPozorHorská záchranná službaStmievanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu