Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kaliňák túto obrannú zmluvu s USA jednoducho odmieta : Aktuálna verzia je neprípustná, veľké stretnutie s veľvyslancom

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA — Dohodu o obrannej spolupráci s USA (DCA) bude nutné upraviť. Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) to uviedol na sociálnej sieti po piatkovom (27. 10.) rokovaní s americkým veľvyslancom v SR Gautamom Ranom. Zároveň ho informoval, že Slovensko na Ukrajinu nebude posielať nové zásielky zo svojich muničných skladov. Teší ho zhoda na tom, že dialóg je cesta k vzájomnej prosperite.

"S americkým veľvyslancom Ranom sme viedli rozsiahlu diskusiu o bezpečnostných výzvach a otázkach spoločného záujmu oboch štátov. Stretnutie nám ukázalo, že vzájomne rešpektujeme svoje názory a dokážeme si bez predsudkov vypočuť a zvážiť požiadavky druhej strany," konštatoval Kaliňák.

Archívne video

Vymenovanie štvrtej vlády Roberta Fica (Zdroj: Topky/Maarty)

Na stretnutí podľa svojich slov deklaroval, že si vláda váži dobré vzťahy so západnými partnermi, ale nie je ako "predošlé servilné vlády". "Sme vďační za konštruktívny rozhovor a spoluprácu, ale len takú, ktorá je obojstranne výhodná," poznamenal.

 

KEĎ VECI NEFUNGUJÚ, TREBA ICH OPRAVIŤ Slovenská zahraničná a obranná politika zažívala zlyhanie za zlyhaním a Slováci...

Posted by Robert Kaliňák on Friday, October 27, 2023

Slovenská zahraničná a obranná politika zažívala podľa ministra zlyhanie za zlyhaním. "Pomedzi najväčšie zlyhania jednoznačne patrí nešťastne naformulovaná dohoda o obrannej spolupráci a trestuhodné rozdanie pre Slovensko nevyhnutne potrebnej vojenskej techniky a munície," konštatoval Kaliňák.

Dobré vzťahy s partnermi, členstvá v medzinárodných organizáciách a záväzky z nich vyplývajúce sú podľa Kaliňáka pre Slovensko ako menší štát kľúčové. Ako dodal, efektívna kooperácia pomáha zabezpečiť nielen obranu Slovenska, ale otvára tiež nové možnosti ekonomického rastu.

Viac o téme: Minister obranyDohodaUSARobert KaliňákDCA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu