Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Robert Kaliňák prijal veľvyslancov Nemecka a Veľkej Británie: Vzťahy chce ďalej rozvíjať

Robert Kaliňák Zobraziť galériu (2)
Robert Kaliňák (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) prijal na pôde rezortu nemeckú veľvyslankyňu v SR Barbaru Wolfovú a veľvyslanca Veľkej Británie na Slovensku Nigela Bakera. Hlavnými témami rozhovorov bolo prehlbovanie obrannej spolupráce, ako aj aktuálne procesy a aktivity v rámci NATO. Kaliňák ocenil dlhodobo vynikajúcu úroveň bilaterálnych vzťahov a potvrdil záujem naďalej pokračovať v ich rozvoji. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva obrany (MO) SR.

"Čelíme novým výzvam a aktuálne aj zložitej bezpečnostnej realite, spoločné cieľavedomé vízie a silné partnerstvá v oblasti obrany a bezpečnosti sú preto pre úspešnú spoluprácu medzi našimi krajinami kľúčové," skonštatoval minister

Archívne video

Brífing predsedu vlády SR Roberta Fica na rezorte obrany (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Spolu s veľvyslancom Bakerom vyzdvihol minister doterajšiu britsko-slovenskú spoluprácu v oblasti medzinárodných cvičení ozbrojených síl či vojenského vzdelávania.
Baker hovorí o dôležitom stretnutí. "Mal som možnosť pánovi Kaliňákovi poďakovať za pokračujúcu pomoc Ukrajine. Pán minister potvrdil slovenské záväzky voči NATO a Ukrajine. Bilaterálne vzťahy v oblasti obrany sú v dobrom stave," napísal britský veľvyslanec na sociálnej sieti.

Ccenil príspevok do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO

V rámci rozhovoru s nemeckou veľvyslankyňou ocenil minister nemecký príspevok do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO pôsobiacej na území Slovenskej republiky a taktiež pokračujúci záujem nemeckej strany o bezpečnosť východného krídla NATO vrátane Slovenska. Nemecko nedávno bezodplatne a natrvalo poskytlo Slovensku dva systémy protivzdušnej obrany veľmi krátkeho dosahu Mantis.

Oboch vedúcich predstaviteľov diplomatických misií minister Kaliňák informoval aj o aktuálnom vojenskom cvičení Deployex23, ktoré sa koná v Centre výcviku Lešť na strednom Slovensku. Na cvičení sa zúčastňujú španielske ozbrojené sily, ktoré majú v lete budúceho roka prevziať v rámci mnohonárodnej skupiny úlohu vedúcej krajiny od Českej republiky.

Viac o téme: Robert KaliňákMinisterstvo obranyBarbara WolfováNigel Baker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu