Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

USA požadujú zvýšenie miezd v bangladéšskom odevnom priemysle: Násilne protestujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Spojené štáty v stredu vyzvali vládu Bangladéša, aby vo svetle násilných protestov z posledných týždňov prehodnotila výšku minimálnej mzdy pracovníkov v tamojšom odevnom priemysle. Informuje správa agentúry AFP.

Vládna komisia v Bangladéši v utorok zvýšila minimálnu mesačnú mzdu pracovníkov v odevnom priemysle o približne 56 percent z pôvodných 8300 taka (okolo 70 eur) na 12.500 taka (približne 105 eur). Protestujúci však žiadali jej zvýšenie na takmer trojnásobok pôvodnej sumy, teda na 23.000 taka (okolo 195 eur).

archívne video

Na Václavskom námestí v Prahe protestujú tisíce ľudí (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Sektor odevného priemyslu je v Bangladéši veľmi rozsiahly

Sektor odevného priemyslu je v Bangladéši veľmi rozsiahly a využívajú ho mnohé známe značky ako Adidas, Gap, H&M či Levi Strauss. Podmienky v tamojších zhruba 3500 textilných továrňach sú však často veľmi zlé a drvivú väčšinu z ich približne štyroch miliónov zamestnancov tvoria slabo platené ženy. 

V posledných týždňoch došlo v Bangladéši k vlne protestov, počas ktorých sa zamestnankyne dožadovali výrazného zvýšenia miezd. Protesty prerástli aj do násilností a vyžiadali si zatvorenie stoviek tovární; nezriedka došlo aj k ich podpáleniu a vyrabovaniu, čo vyvolalo zásahy policajných ťažkoodencov. O život prišlo už viacero ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. 

Protesty v meste Gazipur

Počas stredajších protestov v meste Gazipur zahynula 23-ročná žena, ktorú do hlavy zasiahol výstrel z policajnej zbrane, uviedol pre AFP jej manžel. "Vyzývame bangladéšsku vládu, aby ochránila svojich občanov a ich právo na pokojný protest. Žiadame tiež, aby vyšetrila tvrdenia, podľa ktorých sú protestujúci a vedúci odborov krivo obviňovaní zo zločinov," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Matthew Miller.

Podľa bangladéšskej vlády protesty podnecuje aj miestna opozícia, ktorá požaduje odstúpenie dlhoročnej premiérky Hasíny Vadžídovej. Kampaň Clean Clothes, ktorá bojuje za práva robotníkov po celom svete, protesty v Bangladéši podporila a ostro odsúdila použitie násilia proti protestujúcim. Na súčasnej situácii nesú podľa nej nepopierateľný podiel viny značky, ktoré svoje produkty vyrábajú v Bangladéši, pretože väčšina z nich odmieta verejne podporiť požiadavky odborov na zvýšenie miezd. 

Viac o téme: ProtestMzdaOdevPriemyselUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu